01 червня 2021 р. 12:13

Одеська облпрокуратура обіцяє співпрацю з медіа в протидії перешкоджання журналістам

Одеська облпрокуратура обіцяє співпрацю з медіа в протидії перешкоджання журналістам

Регіональний представник в Одеській області громадської організації «Інститут масової інформації» Павло Колотвін, керівник проекту «Клініка прав людини» ГО «Прожектор» Віталій Матвєєв та координатор проекту «Клініка прав людини» ГО «Прожектор» Олексій Лосинець та головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган, зустрілися із керівником Одеської обласної прокуратури Сергієм Костенко.

Метою зустрічі було обговорення протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів, зокрема щодо перешкоджання їх професійній діяльності.

Під час обговорення ситуації в регіоні учасники наради наголосили на необхідності попередження правопорушень, більш плідної взаємодії з правоохоронцями та більш пильному контролі за ходом кримінальних справ, де постраждалими є журналісти.

Тому правозахисники запропонували провести низку просвітницьких заходів. Керівництво прокуратури схвально поставилося до цієї ідеї. Також учасникі зустрічі окреслили подальший план взаємодії щодо сприяння захисту прав журналістів в регіоні.

З метою узгодження роботи правоохоронних органів у протидії кримінальним правопорушенням проти журналістів Одеською обласної прокуратурою створено міжвідомчу робочу групу. 

Як зазначили в в ІМІ, останніми роками Одещина стабільно перебуває серед областей-лідерів з порушень свободи слова. В свою чергу, в прокуратурі говорять про 14 справ щодо противоправних дій по відношенню до журналістів. Однак ця цифра суттєво більша, навіть з урахуванням того, що не всі випадки перетворилися на заяви у поліцію.

Нагадаємо, 17 травня, відбулося перше засідання по суті за позовом головного редактора видання ІзбірКом Валерія Болгана про захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради. Валерій Болган за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя оскаржив у суді Правила пропускного режиму до будівлі, де знаходяться Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада. Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Впродовж І кварталу 2021 року слідчі Національної поліції України розпочали досудове розслідування за 48 кримінальними правопорушеннями, пов’язаними з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів.

У першому кварталі 2021 року українська медіаспільнота випустила сім заяв, що стосувалися ситуації зі свободою слова в Україні, та дві заяви на підтримку білоруських журналістів. Окрім того, окремі медіа та журналісти зробили два публічних звернення до влади щодо утиску їхніх прав. Влада публічно відреагувала на чотири таких заяви. 

Журналісти місцевих медіа скаржаться на закритість місцевої влади і вибірковість допуску на заходи під час пандемії COVID-19. 

У березні експерти Інституту масової інформації зафіксували 22 випадки порушення свободи слова в Україні, причому 15 з них стосувалися саме фізичної агресії проти журналістів. 

Поділитися