27 липня 2021 р. 14:29

В одеських медіа значна кількість новин не мають достовірних джерел

В одеських медіа значна кількість новин не мають достовірних джерел

В одеських онлайн-медіа 7,6% новин опубліковані з порушенням стандарту достовірності. Такі дані отримані в ході аналізу 500 повідомлень 10 відомих місцевих ЗМІ. Моніторинг було проведено з 12 по 15 липня 2021 році в рамках проєкту INFOCRIME, що здійснюється ГО Інститут Масової Інформації за підтримки Фонду Thomson Reuters.

Серед одеських онлайн-медіа найвищий рівень дотримання стандарту достовірності продемонстрували видання "Пушкінська" та "УСІ" (100% новин відповідають стандарту). Середні результати у таких ЗМІ як "Одесит" (96%), "048", "Одеса.Онлайн" (по 94%). Найгірші показники з виконання згаданого стандарту у сайтів "Думська", "Топор" та "Таймер" (у кожного по 90% новин мають достовірне джерело), "Одеса-медіа" (88%). Очолює антирейтинг ЗМІ з недостовірними джерелами видання "Бесарабія Інформ", де практично кожне п'яте повідомлення має проблеми з вказанням першоджерел.

В ході моніторингу фіксувалися новини, що не мають зазначеного джерела інформації або воно залишається неідентифікованим. Також маркером порушення є використання джерел, які не мають достатнього рівня довіри або були помічені у маніпуляціях з інформацією, наприклад, групи у соціальних мережах, анонімні очевидці подій або джерела, достовірність яких неможливо перевірити.

Зазначимо, що в ході аналізу ІМІ 8 загальнонаціональних інтернет-медіа було встановлено, що рівень достовірності сягає у середньому 96% від усіх проаналізованих новин. На Одещині це показник складає 92,4%.

Дивіться також: В одеських медіа за тиждень збільшилась кількість маніпуляцій та фейків

Так, наприклад, у новині "Англійські фанати влаштували побоїще після програшу своєї команди" кореспонденти посилаються на відео з Інтернету, яке не відповідає суті новини. Програш англійської команди у фіналі ЄВРО 2020 відбувся пізно вночі, а на відео чітко видно, що бійка сталася вдень. Це, по суті, є маніпуляцією і порушенням журналістських стандартів.

Відсутні джерела і в новині "Вулиці старої Одеси: добірка атмосферних фотографій, зроблених багато років назад". Оскільки мова йде про старовинні фотознімки місць, які досить важко розпізнати читачам, важливо вказати авторство фотографій або ресурс звідки вони були запозичені, щоб ні в кого не виникало питань щодо достовірності зображень. Взагалі не ідентифіковане джерело у повідомленні "У дорожників Білгород-Дністровського жарке літо", де йдеться про значний обсяг ремонтних робіт на дорогах міста. Скоріше за все, новина ґрунтується на прес-релізі міської ради, що необхідно було зазначати. Недостовірним виглядає посилання на очевидця у новині "Українська соняшникова олія в супермаркетах Євросоюзу продається вдвічі дешевше", оскільки не містить можливості перевірити правдивість фотографії з підтвердженням цієї тези.

Небезпечно також не вказувати джерела повідомлення у випадку використання статистичної інформації. Особливо, якщо мова йде про епідемії, як у новині "В Одесі зросла кількість хворих ковідом", де відсутня згадка про походження інформації. В ході моніторингу встановлена значна кількість новин на спортивну тематику, де чомусь відсутні були посилання на першоджерела. Наприклад, повідомлення "Одесити стали призерами чемпіонату Європи з регбі-7 у складі збірної України" виглядає абсолютно правдивим, присутні фотографії, але відсутні посилання на походження інформації.

Дивіться також Моніторинг одеських соцмереж: нагадування про єдність двох народів та сум за російською мовою

У новині "Міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет оцінив інноваційну освіту в Одеській юридичній академії" присутнє інтерв'ю посадовця, але в самому повідомленні не вказується чи розмовляв безпосередньо з ним кореспондент видання або це підготовлений завчасно прес-реліз. На анонімне джерело посилаються журналісти у новині "В Одесі шахраї привласнили собі територію дитячого табору". Враховуючи, що йде мова про досить серйозні обвинувачення, необхідні більш достовірні докази, коментарі правоохоронців та інших зацікавлених сторін.

Експерти нагадують, що перевірка джерел інформації є одним з першочергових завдань журналіста.

Дослідження охопило період з 12 по 17 липня 2021 року. Загалом було проаналізовано 500 новин у стрічках 10 медіа «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Таймер», «Бессарабія інформ», «Пушкінська», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор».

Проєкт реалізується ГО "Інституту масової інформації" і фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.

Поділитися