04 серпня 2021 р. 20:34

В одеських медіа зафіксована найбільша кількість інформаційних маніпуляцій за два місяці

В одеських медіа зафіксована найбільша кількість інформаційних маніпуляцій за два місяці

Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту "Infocrime Одеса" за підтримки британського фонду Thompson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

Попереднього тижня в інформаційному просторі Одещини значно зросла кількість інформаційних маніпуляцій у порівнянні з усіма попередніми моніторинговими періодами до цього. Було зафіксовано 63 таких повідомлення (з них 42 новини мають ознаки прихованої політичної та комерційної реклами). В одеських медіа продовжує себе активно піарити нардеп від партії "Наш край" Сергій Шахов. Відзначимо, що матеріали з ознаками прихованої замовності в інтересах цього політика фіксуються протягом всього липня. Зафіксовані новини в інтересах депутата міськради від партії "Довіряй ділам" Олександра Іваницького та ПП "Європейська солідарність"

З 26 по 30 липня було проаналізовано 1495 повідомлень в 14 місцевих медіа, 183 дописів у їхніх Телеграм-каналах та 24 пости у "Фейсбуці" 6 місцевих політиків, активних у соціальних мережах. У 63 матеріалах (3.7% від усіх проаналізованих) виявлені маніпуляції.

Основними маніпуляціями цього разу стали публікації з ознаками прихованої комерційної джинси та політичної реклами (66% від усіх публікацій із порушенням журналістських стандартів). Також були зафіксовані статті з елементами сексизму, мови ворожнечі та використанням неперевіреної інформації.

Дивіться також: В одеських медіа значна кількість новин не мають достовірних джерел


Основні маніпуляції у місцевих медіа

З порушенням журналістських стандартів опублікована новина "Зеленський продовжує громити силовиків: звільнені глава Генштабу, командир військ в Донбасі і командувач десантом", оскільки у заголовку змішані факти та судження. Крім того, термін "громить" занадто емоційний та не відповідає суті описаних подій й кадрових перестановок у військових формуваннях. У заголовку новини "Слуга народу» і «Євросолідарність» лідирують у рейтингу партій" порівнюються результати двох політичних сил з насправді досить великою різницею між собою (10% серед тих, хто визначився), що виглядає як маніпуляція. За оприлюдненими даними опитування, вірніше порівнювати підтримку "ЄС" з "Батьківщиною" та "ОПЗЖ", до яких вона більше тяжіє у відсотковому значенні. 

Перебільшення та недостатня поінформованість зафіксовані у повідомленні "В Одесу могло потрапити морозиво з канцерогенною і наркотичною дією", оскільки незрозуміло, яким транспортом морозиво ввозилося до країни і при чому тут наш регіон. Крім Одеської області, Румунія межує ще й з Буковиною, а розмитнення й санітарний контроль взагалі відбувається не лише у регіонах, де мав місце перетин кордону.  Також у новині відсутні посилання на першоджерела і головне - не згадана назва продукції. При цьому читачів закликають у разі виявлення партії цього морозива у магазинах міста одразу інформувати відповідні служби. Також наявна неповнота інформації та відсутнє джерело у новині "Будівлі старої Одеси: добірка атмосферних фотографій, зроблених багато років тому, - ФОТО". Відповідно до журналістських стандартів, фоторепортажі повинні мати автора, або джерело походження фотографій. 

Надмірні власні емоційні оцінки допустили журналісти у новині "Експерти, що працюють над Стратегією розвитку ренійської громади, відкрили Америку". Критикуючи дії експертів проекту "U-Lead з Європою", автор матеріалу ґрунтується лише на своїх власних висновках щодо питань, в яких у нього відсутня компетенція. Тези на кшталт "фінансовані грантовими організаціями експерти "відкрили Америку" для ренійців" або "питання про потенційну ефективність Стратегії автоматично стає риторичним" виглядають упереджено та порушують журналістські стандарти.

Відсутні посилання на експертні думки та перевірену аналітику у статті "Дожилися: чому в аграрній Україні продукти коштують дорожче, ніж в Польщі і США". По-перше, матеріал має аналітичний характер, але опублікований у рубриці "новини", по-друге, незрозуміло авторство статті та зроблених висновків. Відсутні перевірені докази вказаних для порівняння цін у магазинах, судження подаються як факти.   

Одне з одеських видань продовжує публікувати пресрелізи, які стосуються всієї країни, виокремлюючи при цьому одеситів. І минулий тиждень не став винятком. Одразу було зафіксовано 9 подібних повідомлень. Цього разу деякі заголовки через регіональне "переформатування" виглядали досить кумедно, як от новина "Фестивалі, весілля: одесити з сертифікатами "Covid-19" зможуть відвідувати масові заходи у Румунії" з початку серпня". Повідомлення подається так, ніби ця постанова стосується лише одеситів. Але очевидно, що це не так. Повідомлення взагалі засновується на внутрішньому оголошенні в Румунії і стосується громадян цієї країни, а не туристів з інших країн і тим більше мешканців Одещини. Крім того, у дописі не йдеться про те, за яких умов громадяни інших країн можуть перетнути кордон з Румунією і дійсно відвідати масові заходи.  Подібне порушення зафіксовано й у новині "Одеситам доступні подорожі до Португалії та Швеції", оскільки створюється відчуття, ніби ці країни відкрилися лише для одеситів. 

Мова ворожнечі та сексзим

Надмірна кількість оціночних суджень та емоційних коментарів була зафіксовано у новині "Мати з Білгород-Дністровського відмовилася від сина через нестачу коштів", а терміни "мамаша" та "горе-мати" мають сексистський характер. 

Цього моніторингового періоду в одеських ЗМІ були зафіксовані приклади мови ворожнечі, коли у заголовках і текстах статей особлива увага фокусувалася на регіональній або національній приналежності героїв новин. У повідомленнях "Чеченці Фонтанки врятували главу ОТГ від наркомана з ножем", "Під Одесою двоє чеченців ефектно знешкодили хулігана, який увірвався з ножем в сільраду" журналісти надмірно фокусуються на національній приналежності героїв статті. А в новині "Кримчанин на одеському пляжі пограбував дітей" відбувається зайве уточнення регіону походження злодія, оскільки воно фокусує увагу читачів на характеристиці, яка безпосередньо не пов’язана з подією. 

Рекомендації

  • Перевіряти заяви політиків у соціальних мережах перед їхньою публікацією в медіа. Такі заяви можуть містити неправдиві факти, перекручені цифри. Потрібно додавати бекграунд з підтвердженням або спростуванням такої інформації.
  • Шукати першоджерела цитат та робити власний переклад з мови оригіналу.
  • Більш відповідально ставитися до написання заголовків та змісту новин.
  • Уважно опрацьовувати статистику, особливо показники кількості інфікованих на коронавірус. Інформацію про показники варто перевіряти в таких джерелах: Міністерство охорони здоров’я України та Офіційний інформаційний портал Уряду.
  • Маркувати політичну рекламу зрозумілим для аудиторії способом.
  • Уникати мови ворожнечі.
  • Формувати більш згуртовану регіональну спільноту журналістів, які могли б самостійно виявляти «джинсу» та фейки на місцевому рівні та контролювати одне одного.

*Дослідження охопило період з 26 по 30 липня 2021 року. Загалом було проаналізовано 1678 повідомлень в стрічках новин та Телеграм каналах 10 медіа «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Таймер», «Бессарабія інформ», «Пушкінська», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор» та 4 телеканалів (підсумкові випуски за тиждень) – «Думська ТВ», «Odesa.Live», «7 канал», «Перший міський». До моніторингу також потрапили 24 дописи у Фейсбуці 6 місцевих політиків.

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням. 

** Проєкт реалізується ГО "Інституту масової інформації" і фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії. 

Поділитися