10 лютого 2021 р. 12:50

Суд зобов'язав голову Авангардівської селищради розповісти журналістам про свою зарплату

Суд зобов'язав голову Авангардівської селищради розповісти журналістам про свою зарплату

П'ятий апеляційний адміністративний суд визнав протиправною відмову Авангардівської селищної ради надати журналісту інформацію щодо відомості про розмір оплати праці селищного голови.

Як йдеться в постанові суду, він скасував рішення Одеського окружного адміністративного суду від 21 жовтня 2020 року. 

Зокрема Авангардівська селищна рада Овідіопольського району Одеської області має надати журналістці публічну інформацію, про розмір оплати праці Авангардівського селищного голови за період з 1 січня 2019 року по 31 грудня того ж року із зазначенням  щомісячного посадового окладу, щомісячних нарахувань за ранг, розміру щомісячно нарахованих та виплачених премій, матеріальної допомоги, з відображенням інформації про суми, нараховані до виплати та суми виплачені на руки після відрахування податків.

Йдеться про журналістів Центру журналістських розслідувань, який минулого року опублікував серію матеріалів про заробітну плату мерів і голів Одеських об'єднаних територіальних громад. Єдиною установою, яка відмовилася надавати інформацію про заробітну плату свого голови, була Авангардівська селищна рада.

Відмова надати інформацію про нараховану в 2019 році заробітну плату голови селищної ради Авангардівскій ОТГ Сергія Хрустовського, секретар ради Валентина Щур мотивувала тим, що інформзапит не засвідчено цифровим підписом. У своїй відповіді чиновниця посилалася на норми закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Втім, враховуючи, що закон «Про доступ до публічної інформації» не містить вимог щодо завірення запиту цифровим підписом, журналісти спочатку звернулися до регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яни Кузьміної зі скаргою на дії чиновників.

Однак селищрада приписи Уповноваженого про те, що вимагати цифровий підпис на запиті незаконно, проігнорував.

Журналістка Центру та її представник двічі зверталися до суду з вимогами визнати незаконною відмову в наданні інформації сільради. Проте, судді Овідіопольського районного суду та Одеського окружного адміністративного суду ставали на бік ради. 

Нагадаємо, Доброславська селищна рада на пленарному засіданні 27 листопада 2020 року встановила умови оплати селищного голови Людмилі Прокопечко з доплатами, преміями, матеріальною допомогою та надбавками у розмірі загалом більш ніж 265% окладу в 12 тисяч гривень.

Новому міському голові Білгорода-Дністровського планують підвищити заробітну плату на 100%, а також доплачувати йому 115% за різними статтями. 

Нагадаємо також, що голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький загалом отримав за грудень 2020 року 48 тисяч 821 гривню, а його попередник Максим Куций за листопад отримав на 179 гривень менше. 

Поділитися