23 липня 2021 р. 15:41

Суд затребував відеопідтвердження у справі про недопуск журналістів у приміщення ОДА

Суд затребував відеопідтвердження у справі про недопуск журналістів у приміщення ОДА

Сьогодні, 23 липня, Одеський окружний адміністративний суд продовжив розглядати справу за позовом головного редактора видання ІзбірКом Валерія Болгана про захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.

Суд заслухав позов, тож Валерій Болган наполягає, що справа в самій нормі, а не конкретних випадках недопуску. Однак суддя затребував відео недопуску, який стався у червні та запитав дати його відвідування Одеської обласної державної адміністрації.

Наступне засідання по цій справі відбудеться 9 серпня.

Підготовче засідання Одеського окружного адміністративного суду за позовом про захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської ОДА і Одеської облради відбулося 28 квітня, а перше засідання по суті - 17 травня.

Нагадаємо, головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя оскаржив у суді Правила пропускного режиму до будівлі, де знаходяться Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада. Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Позивач вимагає визнати протиправною та скасувати вимогу Правил пропускного режиму в адміністративний будинок № 1, що на проспекті Шевченка, 4, яка стосується обов’язкового супроводу працівників засобів масової інформації співробітниками пресслужби Одеської обласної ради або Одеської обласної державної адміністрації при їх відвідуванні адмінбудинку. Зазначимо, що Правила підписані командиром військової частини №3012 Нацгвардії та затверджені головою Одеської ОДА 29 січня 2021 року.

Раніше журналісти Одещини звернулися до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової з приводу обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, також, що голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький публічно підтримав обмеження доступу журналістів до приміщень адміністрації та облради.

Зазначимо також, що регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна повідомила одеським журналістам, що офіс омбудсмана припинив розгляд їхньої скарги з приводу обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації.

Поділитися