12 серпня 2021 р. 16:41

Одеському телеканалу «Здоровье» оголосили попередження

Одеському телеканалу «Здоровье» оголосили попередження

Національна ради України з питань телебачення та радіомовлення оголосила попередження ТОВ «Телерадіокомпанія "Здоров’я"», яке провадить цифрове телевізійне мовлення з логотипом «Телеканал "Здоровье"». Причина - порушення рекламного законодавства та  недотримання програмної концепції мовлення і неналежне подання даних про програми і передачі.

Про це повідомили у пресслужбі Нацради.

Санкцію попередження на телеканал було накладено за результатами позапланової безвиїзної перевірки, яка відбулася 18 червня на підставі моніторингу мовлення за 12 травня.

Ліцензіат вчасно надав затребувані в нього регуляторним органом документи і матеріали, однак не у повному обсязі. Зокрема, не було надано документів щодо поширення програми ТОВ «Тайм медіа» і розміщення рекламної інформації в передачах «Акрида», «Здорова розмова» та «Секрети сімейного щастя». Національна рада також врахувала пояснення, надані компанією.

Під час перевірки було зафіксовано порушення телеканалом «Здоровье» частини п’ятої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», яка вимагає, щоб дані про кожну індивідуальну програму чи передачу містили ім’я автора чи авторів, назву і адресу виробника програми. В ефірі ліцензіата при трансляції передач «Акрида», «Секрети сімейного щастя» і «Неординарні українці» такої інформації не було. Крім того, було розміщено взаємовиключну інформацію про передачу «Український формат» (яку транслює на Youtube канал «Перший незалежний») і розміщення двох екранних заставок з логотипами виробників.

Телерадіокомпанія «Здоров’я» не дотрималася також  частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, пункту а) частини першої статті 59 Закону «Про телебачення і радіомовлення», оскільки мало місце порушення умов ліцензії в частині програмної концепції мовлення.  Так, було зменшено обсяг фільмопоказу (за ліцензією – не менше ніж 4 год./добу, фактично – 2 год. 24 хв./добу) і не транслювалися розважальні передачі (за ліцензією їх має бути не менше як 1 год./добу).

Положення пункту е) частини першої статті 59 згаданого вище Закону зобов’язує телерадіоорганізації виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства, встановлені законодавством. У передачах «Акрида» і «Здорова розмова» було зафіксовано приховану рекламу, яка стосувалася послуг «психолога, парапсихолога», «експерта в області езотеричних знань», а також інформацію «на правах реклами» про «майстра, яка з народження наділена унікальним даром ясновидіння». Водночас компанія не надала копію угод на розміщення рекламної інформації і завірену копію дозвільних документів на право здійснення лікарської діяльності.

Таким чином, ліцензіат порушив вимоги Закону України «Про рекламу» – абзацу сьомого частини першої, частини другої статті 8, абзацу тринадцятого частини шостої статті 21. В Україні заборонено рекламувати без відповідного сертифіката, дозволу чи ліцензії товари, які підлягають обов’язковій сертифікації або виробництво чи реалізація яких вимагає наявності спеціального дозволу, ліцензії; поширювати рекламу видів діяльності чи товарів, якщо для їх виробництва чи реалізації необхідні дозвіл або ліцензія. У відповідних реєстрах спеціальних органів немає відомостей про такий дозвіл, виданий рекламодавцю. У рекламі лікарських засобів чи методів профілактики, діагностики тощо заборонено розміщення інформації, яка може вводити споживача в оману щодо складу, походження, ефективності, патентної захищеності товару, що рекламується.

Представники телеканалу пояснили недоліки у своїй роботі тим, що на телеканалі не було юриста. Вони запевнили, що вже зробили висновки, виправили недоліки і провели роз’яснювальну роботу із творчим персоналом.

Зі свого боку член Національної ради Максим Онопрієнко повідомив, що Національна рада надалі уважно буде моніторити телеканал щодо контенту і дотримання мовником законодавства.

Отже, Національна рада визнала порушення ТОВ «ТРК «Здоров’я» частини п’ятої статті 6, частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, пунктів а) та е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», абзацу сьомого частини першої та частини другої статті 8, частин першої, другої, п’ятої статті 9, абзацу тринадцятого частини шостої статті 21 Закону України «Про рекламу».

Ліцензіату оголошено попередження. Його зобов’язано привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства. Національна рада також звернеться до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів із проханням вжити відповідних заходів реагування щодо порушення рекламного законодавства.

Нагадаємо, у травні 2021 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила перевірку ТОВ «ТРК "Здоров'я"» з міста Одеси через ознаки ретрансляції каналу «Перший незалежний». Цей канал створений командою співробітників холдингу Тараса Козака.

12 травня близько 20 осіб 12 травня влаштували акцію протесту біля стін бізнес-центру «Пресмаш» в Одесі, де базується телеканал «Академія». 

Мітингують представники організації «Братство» Дмитра Корчинського, які вимагали закрити телеканал, який пов'язаний з Дмитром Голубовим - помічником нардепа Віктора Медведчука.

Справа в тому, що Генеральна прокурорка Ірина Венедиктова підписала повідомлення про підозру двом депутатам парламенту йшлося саме про Тараса Козака та Віктора Мадведчука. 

Поділитися