01 вересня 2021 р. 18:20

Одеський суд почав розгляд справи щодо протидії журналістці Анні Покровській

Одеський суд почав розгляд справи щодо протидії журналістці Анні Покровській

Перше підготовче засідання у справі з протидії законній журналістській діяльності проти журналістки Української служби інформації відбулося 1 вересня.

Як зазначив кореспондент ІзбірКома, судять охоронця Одеської державної академії будівництва та архітектури Миколу Яковенка звинувачують у перешкоджанні професійній діяльності журналістки «Української служби інформації» Анни Покровської. У січні 2020 року він напав на Анну і погрожував їй.

Журналісти приїхали в корпус ОДАБА на Дідріхсона, 4, щоб зняти сюжет про дотримання правил пожежної безпеки, і виявили, що в будівлі наявні лише два вогнегасники на поверх, а в пожежних щитах є гідранти, але немає рукавів. В цей час до дівчини і підійшов охоронець, який поцікавився, що вона шукає, а після пояснень журналістки повівся агресивно.
Обвинувачений Микола Яковенко зазначив, що визнає свою провину.

Наступне засідання суду відбудеться 15 вересня.

Як зазначив адвокат журналістки, член правління громадської організації «Прожектор» та керівник проекту «Клініка прав людини», Віталій Матвєєв, "Демократія безперечно починається з моменту, коли журналісти будуть почувати себе у безпеці. Зазначена справа наглядно демонструє позитивні зрушення у захисті прав журналістів від посягань, але нажаль змушений констатувати, що даний випадок є поодиноким і багато справ у тому числі резонансних (справа Штекеля, Болгана) покриваються пилом в слідчих кабінетах. Наразі чекаємо на повний та всебічний розгляд справи у суді".

Головне управління Національної поліції в Одеській області опублікувало обіцяний перелік розслідувань правопорушень відносно журналістів. Щоправда документ було опубліковано лише 22 липня, хоча заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко доручив це зробити ще 12 липня. Окрім того, документ опубліковано лише в сканованому вигляді, без машиночитної версії.

Цікаво, що деякі рішення щодо закриття справ приймалися в той же місяць, що були зареєстровані самі справи. А рішення по перешкоджанню в Подільську (зареєстровано в травні) було прийнято ще в квітні. Також закрито провадження щодо нападу та протидії журналістам ІзбірКома у 2017 році в Одеській міській раді

Зазначимо, що протягом року (за липень 2020 - червень 2021) Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) задокументувала 107 випадків нападів на громадських активістів. Згідно з результатами моніторингу, найбільше випадків переслідувань зафіксовано щодо незалежних журналістів - 44. Одеська область на другому місці в Україні за кількістю нападів на журналістів у 2020 році. 

Поділитися