09 листопада 2021 р. 09:47

Одеський бізнесмен зупинив випуск найстарішого українського англомовного видання

Одеський бізнесмен зупинив випуск найстарішого українського англомовного видання

Одеський бізнесмен-забудовник Аднан Ківан опинився в центрі гучного медіаскандалу в Києві через закриття найстарішого українського англомовного видання Kyiv Post, яке належало йому з 2018 року. 

Вчора, 8 листопада, він повідомив на сайті видання, що медіа закривається негайно на короткий, проте не визначений поки час.

Також Андан Ківан повідомив про звільнення з посади головного редактора видання Браяна Боннера. Свої дії власник газети пояснив перезавантаженням медіа. Та бажанням запустити українську, російську та арабську версії. 

14 жовтня Олена Ротарі, менеджерка медіа Аднана Ківана, оголосила про вакансії в новому виданні, яке називатиметься «Київ пост» та виходитиме українською мовою, повідомляє «Детектор мадіа». Вона наголосила, що це буде автономне видання з окремою редакцією.  

Тоді Браян Боннер підтвердив, що видання запускатиме українськомовний проєкт із такою самою назвою. Планувалось, що Олена Ротарі стане заступницею шефредактора і відповідатиме за українськомовну та російськомовну версії.  

Втім колектив Kyiv Post вважає такий вчинок Аднана Ківана знищенням видання. 

«Немає жодного «перезапуску» Kyiv Post, про який сьогодні оголосили. Є вбивство Kyiv Post як незалежного видання. Після цього буде можливий перезапуск псевдо-Kyiv Post з командою цілком лояльних до власника людей. Це не матиме стосунку до тієї журналістики, якою займався Kyiv Post двадцять шість років", - написала на своїй сторінці у Facebook заступниця головного редактора газети Ольга Руденко.

«Спроба колективу зберегти незалежність Kyiv Post викликала супротив власника. Ми вважаємо припинення роботи видання та звільнення колективу розплатою Аднана Ківана… Ми вважаємо, що таким чином власник позбавляється незручних, чесних та принципових журналістів», - написала на своїй сторінці у Facebook журналістка видання Kyiv Post Анна Миронюк.

Вона також зазначила, що колектив видання запропонував Ківану продати газету або передати торговельну марку Kyiv Post до рук редакції, але він не погодився.

Також Анна Миронюк зазначила, що за неофіційними даними на Аднана Ківани тиснули з Офісу президента через публікації у газеті.

Про це також писала на своїй сторінці у Facebook головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва. На її думку, Kyiv Post – основне джерело інформації про Україну для посольств, міжнародних організацій та експатів. І «комусь» не подобається, що видання писало на теми «Вагнергейту», офшорів, антикорупційних органів та реформ загалом.

Натомість речник президента України Сергій Никифоров на своїй сторінці у Facebook заявив, що рішення Аднана Ківана стало несподіванкою для Офісу президента, так само як і для інших. 

«Уявити сучасне медіаполе України без KyivPost неможливо. 26 років це видання не лише знайомило іноземців із нашою країною, а й здобувало бездоганну репутацію високими стандартами роботи. Що б не було причиною сьогоднішніх новин про KyivPost, сподіваємося, видання продовжить роботу і збереже ту якість та стиль, які ставили його на найвищий щабель серед українських медіа.
При цьому ми щиро та неприємно здивовані тим, як окремі політики та медійники заходилися безапеляційно винуватити в ситуації Офіс Президента або навіть його особисто. Для нас сьогоднішні новини стали такою ж несподіванкою, як і для решти. Закликаємо не намагатися робити піар на проблемах авторитетного видання, а натомість брати з нього приклад - будувати собі ім"я щоденною якісною роботою», - написав він.

ФОТО: «Детектор медіа»

Матеріал створено за сприяння Black Sea Trust for Regional Cooperation та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю видання ІзбірКом і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Поділитися