12 березня 2021 р. 21:07

Одеські медіаексперти створили для студентів посібник про ворожі інформаційні операції

Одеські медіаексперти створили для студентів посібник про ворожі інформаційні операції

Видання ІзбірКом та Одеська обласна організація "Комітет виборців України" презентували навчально-практичний посібник "Ворожі інформаційні операції: нові виміри, нові виклики, нові медіа" для студентів факультів журналістики.

Авторами посібника стали медіаексперти, а саме доктор політичних наук Микола Польовий, кандидатка наук із соціальних комунікацій Наталія Стеблина, головний редактор видання "ІзбірКом" Валерій Болган та кандидат філологічних наук Олег Пархітько.

У 2020 році видання ІзбірКом та Одеська обласна організація "Комітет виборців України" стали ініціаторами однієї з наймасштабніших кампаній з медіамоніторингу щодо ворожих інформаційних операцій маніпуляцій та фейків. 

Саме результати цих досліджень і стали матеріалом для посібника. 

Зокрема, автори книги зазначили, що більшість політичних матеріалів одеських мережевих ЗМІ, Facebook-спільнот та Телеграм-каналів перед виборами мали ознаки замовності, при цьому деякі медіа зловживали і проросійською пропагандою. 

Окремі Facebook-спільноти регіону формували скептичне ставлення до України, виборів та українських політичних інститутів, вживаючи мову ворожнечі.

А в онлайн-ЗМІ експерти знаходили відверту дезінформацію щодо нібито визнання Криму російським на Заході, а також розпалювання негативних настроїв на темі Євромайдану, протестів у Білорусі та конфлікту у Нагорному Карабасі. Аналізуючи висвітлення виборів, експерти дійшли висновків, що читач одеських медіа практично не мав змоги отримати якісну інформацію про кандидатів, партії, їхні обіцянки чи перспективи потрапляння у владу. При цьому кількість маніпулятивних матеріалів та їх насиченість, агресивність зростала перед першим і другим туром виборів.

Нагадаємо, в жовтні експерти також зазначали, що більшість політичних матеріалів одеських мережевих ЗМІ, Facebook-спільнот та Телеграм-каналів перед виборами мають ознаки замовності, при цьому деякі медіа зловживають і проросійською пропагандою.

Раніше моніторинг показав, що Одеські телеграм-канали, як правило «джинсують» щодня, а у ФБ-пабліках основними проблемами є компромат, відстоювання інтересів третьої сторони, згадки без належного обґрунтування. Окрім цього, зустрічається і пропаганда, найбільше застосування мови ворожнечі щодо України та умисна дезінформація.

Моніторинг Одеських медіа показав численні порушення професійних стандартів у провідних одеських ЗМІ на день міста, а також маніпуляції із передвиборчими рейтингами. Моніторинг здійснювався упродовж 31 серпня – 27 вересня. 

Маніпулятивні передвиборчі рейтинги постійно використовуються в українських загальнонаціональних та регіональних ЗМІ, і кампанія 2020 року не стала винятком. В деяких одеських ЗМІ та телеграм-каналах активно поширюються подібні матеріали, зокрема на користь політиків Дмитра Голубова та Сергія Ківалова. 

Матеріал підготовлений виданням ІзбірКом в рамках кампанії з протидії ворожим інформаційним операціям та підвищення критичного мислення за підтримки Open Information Partnership.

Поділитися