07 квітня 2021 р. 13:20

Одещина знов серед регіонів, де порушуються права журналістів

Одещина знов серед регіонів, де порушуються права журналістів

У березні експерти Інституту масової інформації зафіксували 22 випадки порушення свободи слова в Україні, причому 15 з них стосувалися саме фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу ІМІ "Барометр свободи слова".

У березні найбільше порушень зафіксовано у категорії "перешкоджання законній професійній діяльності" - 10.

У цій категорії відзначилася представники судової гілки влади, які неправомірно не допускали журналістів на відкриті судові засідання. Особливо це стосувалося резонансних справ, які є предметом підвищеного суспільного інтересу.

В Одеській області такий випадок нарахували один. Йдеться про інцидент із фотографом Євгеном Нікіфоровим, якого підозрюють у скоєнні смертельного ДТП в Одеській області. Нещодавно його відправили під цілодобовий домашній арешт. 

Нагадаємо також, що колегія суддів Київського районного суду Одеси відправила фотографа Євгена Нікіфорова, якому закидають скоєння смертельного ДТП, під нічний домашній арешт.

23 лютого Приморський суд Одеси визнав винним активіста Сергія Стерненка у викраденні людини. Його засудили на сім років позбавлення волі. Того ж дня прихильники Сергія Стерненка влаштували акцію протесту біля пам'ятника Дюку в центрі Одеси.

Йдеться про справу 2015 року, коли новообраного депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича викрали та катували п'ятеро чоловіків, вимагаючи відмовитися від мандата, який він мав отримати 30 квітня.

8 вересня 2015 року за підозрою у викраденні заарештували Сергія Стерненка, який тоді був лідером одеського «Правого сектора», і його соратника Руслана Демчука. Разом зі Стерненком за підозрою в хуліганстві і насильстві щодо працівника прокуратури був заарештований тодішній лідер одеського "Автомайдану" Євген Резвушкін.

Однак вже 11 вересня Апеляційний суд дозволив Стерненку вийти під заставу в розмірі 60 тис. грн. Цього ж дня гроші на заставу зібрали, і Стерненка, і Демчука звільнили з-під варти.

Зазначимо також, що голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький публічно підтримав обмеження доступу журналістів до приміщень адміністрації та облради. 

Наразі обмеження через суд оскаржує головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган. Одним із відповідачів у справі є й голова Одеської ОДА. Утім сам Гриневецький вважає, що пропуск журналістів в умовах пандемії варто зробити "ще жорсткішим".

Нагадаємо, регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна повідомилаодеським журналістам, що офіс омбудсмана припинив розгляд їхньої скарги з приводу обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації.

Журналісти звернулися до омбудсмана ще на початку лютого, проте реакція з'явилася лише зараз.  

Поділитися