09 червня 2021 р. 12:57

В одеських медіа в травні знайшли матеріали з проросійськими меседжами

В одеських медіа в травні знайшли матеріали з проросійськими меседжами

Експертна група Інститут демократії ім. Пилипа Орлика з Одеси дослідила контент чотирьох провідних друкованих видань та сайтів Одеської області та знайшла матеріали з ознаками пропаганди та маніпуляцій

Таку інформацію оприлюднив інститут у звіті за результатами моніторингу за травень 2021 року. 

Маніпулятивною вважають експерти статтю у газеті «Вечерняя Одесса», зокрема матеріал Валентини Гайдаєнко «С кем поведешься».

«В ньому зазначається, що українські телеканали готують населення до «повномасштабної» війни з РФ, що Україна залежна від США, що США ніколи не були благородною державою, що любить мир тощо. Ця авторка вже знайома експертам ІДПО. Вона й минулої моніторингової хвилі  пророкувала війну, що може розпочатися через «мовний» закон в Україні», - йдеться в звіті. 

Що ж до «джинси», то на Одещині найбільше матеріалів із ознаками політичної замовності, за оцінками експертів, надрукувало видання «Чорноморські новини» (12,5%), яке піарило партію «Батьківщина» й одночасно висвітлювало діяльність голови ОДА Сергія Гриневецького

Окрім матеріалів із ознаками політичної замовності зустрічалась і комерційна джинса. В лідери за публікацію таких повідомлень на Одещині, за оцінками аналітиків, вийшла газети «Одесская жизнь».

Також видання допускали неналежно марковану рекламу. Найбільше подібного контенту серед одеських ЗМІ нарахували у видання «Курьер недели» - 19,3%, а от «Одесская жизнь» навпаки маркувало всю рекламу. 

Серед онлайн видань на Одещині, за оцінками експертів, найбільше комерційної джинси (16%), вмістив сайт «048.ua» («Работа в Одессе: где можно заработать 100 тысяч гривен», «Перевозка лежачих больных по Украине», «На какие курорты можно рвануть из Одессы в мае», «Купить дом в Одессе: варианты от 13 до 90 тысяч долларов»).

Пропагандистські меседжі традиційно зафіксовано на сайті «Таймер» (Одещина), який, за спостереженнями експертів ІДПО, послідовно проводить проросійську політику. Цього разу сайт писав про нібито «репресії» проти В. Медведчука, називав уповноваженого ВР Т. Кременя «шпрехенфюрером», згадував про «бандерівців», які пікетували одеський телеканал, не визнавав декомунізації (вживав старі радянські назви). На сайті також активна рубрика «языковой вопрос», де висвітлюються нібито утиски російської мови в Україні.

Загальний бал регіону щодо дотримання стандартів журналістики в онлайн-виданнях – 9,84 балів з 12 можливих, а найслабшим місцем електронних місцевих ЗМІ Одеського регіону є баланс думок.

Лідером щодо дотримання стандартів журналістики в онлайн-виданнях, аналітики назвали, сайт УСИonline (10,31), а аутсайдером – «Таймер» (8,38). 

«Найслабшим місцем електронних місцевих ЗМІ Одеського регіону є баланс думок – 0,13 з максимально можливих 2. Вміння  місцевих одеських  журналістів надавати інформацію, розмежовуючи факти і думки, коментарі знаходиться на рівні 1,97. Показник посилання на джерела інформації знаходиться на рівні 2 балів, повнота на рівні 1,78 бали, а доступність – 1,97, а  відсутність мови ворожнечі – 2. Мова ворожнечі присутня у матеріалах лише одного одеського онлайн видання, – «Таймер», яке порушує толерантне ставлення до інших національностей та глузує над процесом декомунізації», - зазначається в звіті.

Тональність інформації в онлайн-виданнях Одещини експертами оцінюється як переважно нейтральна (99%). Позитивна складає – 1%. 

У газет також переважає нейтральна тональність (90%), при цьому позитивна тональність становить – 8%, а негативна – 1%. 

Тематичне наповнення місцевих онлайн видань, на думку аналітиків, засвідчує увагу  редакцій перш за все до життя власного регіону. Загалом тематична група «життя місцевої громади» має показник  – 36%. 24% публікацій присвячено кримінальній та правоохоронній тематиці, яка викликає інтерес інтернет-аудиторії. 12% публікацій містять актуальну інформацію щодо подолання пандемії коронавірусу, хоч вона в основному статистичного змісту. Інтерес до міжнародної тематики (5%) виявили усі ресурси, але лідирує тут «Думська» (11 матеріалів) з матеріалами перш за все про міжнародну активність в Чорному морі і співпрацю американських та українських військових моряків.  На такому ж рівні знаходиться тема «надзвичайні ситуації, рятівні операції» – 5%. 

Взагалі, на думку експертів, онлайн ЗМІ Одещини демонструють ті ж тенденції, що й друковані видання щодо рівня дотримання стандартів. У питаннях ангажованості позицій друковані ЗМІ поступаються онлайн-виданням за рівнем комерційної замовності. Тематика в онлайн виданнях має ухил в бік оперативних новин щодо криміналу, надзвичайних ситуацій та статистики щодо COVID-19, на відміну від друкованих ЗМІ, які описують більше культуру, спорт, однак в обох сегментах лідерство за тематикою – життя місцевої громади. Також звертає на себе увагу висока активність наповнення онлайн видань за звітній період. 

Зазначимо, що за результатами моніторингу ІзбірКома лише за останній тиждень травня загальна кількість унікальних дописів (без урахування поширень) з ознаками пропаганди становить 367 дописів, що становить 2,8% від загальної кількості опублікованих обраними пабліками дописів.

Нагадаємо,  команда проєкту «Infocrime Одеса» після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору зазначила, що політика, як і в попередніх моніторингах, залишилася головною темою маніпуляцій у медіапросторі Одещини. "Джинса", неналежно маркована політична реклама та маніпуляції у заголовках новин зустрічалися частіше, ніж наприкінці травня 2021 року, а лідерами із розповсюдження прихованої політичної реклами цього тижня став міський голова Одеси Геннадій Труханов, ексмер Білгорода-Дністровського Алла Гінак та регіональний чиновник Іван Кюссе.  

З 24 квітня по 22 травня в Одеській області відбулося не менше семи акцій протесту, мітингів та маршів, які були висвітлені у місцевих медіа. Найбільше акцій пройшло у самій Одесі - шість заходів.

Про це повідомила аналітикиня Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Поліна Бондаренко.

Регіональний представник в Одеській області громадської організації «Інститут масової інформації» Павло Колотвін, керівник проекту «Клініка прав людини» ГО «Прожектор» Віталій Матвєєв та координатор проекту «Клініка прав людини» ГО «Прожектор» Олексій Лосинець та головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган, зустрілися із керівником Одеської обласної прокуратури Сергієм Костенко.

Поділитися