04 червня 2021 р. 18:54

Марш 2 травня став наймасштабнішою акцією минулого місяця

Марш 2 травня став наймасштабнішою акцією минулого місяця

З 24 квітня по 22 травня в Одеській області відбулося не менше семи акцій протесту, мітингів та маршів, які були висвітлені у місцевих медіа. Найбільше акцій пройшло у самій Одесі - шість заходів.

Про це повідомила аналітикиня Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Поліна Бондаренко

Найбільшу кількість учасників - понад 700, зібрав марш «Захисників Одеси» 2 травня, присвячений подіям 2014 року та загиблим під час них Андрію Бірюкову й Ігорю Іванову.

Вже вдруге мешканці Ленселища перекрили дорогу через відсутність водопостачання у їхніх будівлях. Так само продовжуються акції проти знесення «Дачі Маразлі». Вирішення обох питань досі залишаються поза увагою місцевої влади.

Попри те, що в травні відбулися дві традиційно гострі для одеського регіону події, річниця протистоянь 2 травня та святкування Дня перемоги 9 травня, кількість акцій залишилася в межах середніх показників, порівняно з кількістю акцій в Одеській області з початку року. Окрім цього, за повідомленнями ЗМІ, обидві події в цьому році пройшли без значних сутичок та правопорушень. Наявні поодинокі випадки отримали оперативну реакцію правоохоронних органів.

Проте, як аналіткиня спираючись на  моніторинг ІзбірКома, зазначила, що дискусія між міським очільником Одеси та мовним омбудсменом щодо гімну була використана, напередодні 9 травня, з метою проросійської пропаганди. За тиждень близько 70 дописів стосувалися «захисту Одеського гімну», 16 з яких використовували цитату Генадія Труханова як аргумент проти перекладу гімну українською.

Іншою темою антиукраїнської пропаганди, яка актуалізувалася до 9 травня, стала ідея «одеського суверенітету» та «інакшості». У таких дописах просувалася «одеська мова», «одеський менталітет» та «одеська національність» як щось унікальне та окреме від України. Занепокоєння викликає те, що саме ці наративи просували Генадій Труханов та Сергій Гриневецький, аргументуючи свою підтримку гімну Одеси.

Нагадаємо, з початку 2021 року по 23 квітня в Одеській області відбулося не менш ніж 21 акція протесту, яка була висвітлена у місцевих медіа.

Найгучнішими та наймасовішими стали акції:

  • на підтримку активіста Сергія Стерненка 23 та 27 лютого;
  • пікет 5 лютого під обласним управлінням поліції з вимогою розслідувати випадки жорстокого поводження з тваринами;
  • протест проти знесення історичної будівлі «Дачі Маразлі» (31 січня);
  • перекриття траси Одеса – Київ моряками, які вимагали відставки міністра транспорту (25 січня);
  • Марш жінок (5 травня);
  • акція проти встановлення меморіальної дошки на честь загиблих 2 травня 2014 року антимайданівців (6 квітня).
Поділитися