14 липня 2021 р. 19:22

Експерти минулого тижня зафіксували в одеських медіа зріст кількості прихованої реклами

Експерти минулого тижня зафіксували в одеських медіа зріст кількості прихованої реклами

Минулого тижня в інформаційному просторі Одещини значно зросла кількість невірно маркованої реклами у порівнянні із попередніми моніторинговими періодами.

Як стверджують аналітики проєкту "Infocrime Одеса" такі дані були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору. 

Аналітики зазначають, що таке зростання спостерігається вже другий тиждень поспіль. Позаминулого тижня було зафіксовано 24 новини з ознаками комерційної джинси, а за цей моніторинговий період їх вже було 31. Також 4 повідомлення мали ознаки прихованої політичної реклами. В одеських ЗМІ себе "піарили" Павло Вугельман, Іван Вазов, Геннадій Труханов та Олександр Сухов

З 5 по 9 липня аналітики обробили 1 тисячу 331 повідомлення в 14 місцевих медіа, 226 дописів у їхніх Телеграм-каналах та 35 постів у Facebook шість місцевих політиків, активних у соціальних мережах. В 47 матеріалах (3.5% від усіх проаналізованих) виявлені маніпуляції.

Основними маніпуляціями, на думку експертів, цього разу стали публікації з ознаками комерційної джинси та заголовки, що не відповідають дійсності (85% від усіх публікацій із порушенням журналістських стандартів). Також експерти стверджують, що були зафіксовані статті з елементами сексизму, мови ворожнечі та російської пропаганди

"Яскраві" заголовки у ЗМІ: мова ворожнечі та сексизм

Попереднього тижня ряд одеських ЗМІ експерти також вгледіли публікації із використанням емоційно забарвленої лексики та сексизмів. Так, у повідомленні "Заморила голодом сина: "матері", яка залишила маленьких дітей одних на 11 днів, винесли вирок", відповідно до журналістських стандартів, недоречним виглядає термін "горе-матір". Також у новині присутня фактична помилка оскільки в заголовку вказується, що діти були залишені на 11 днів, а в тексті повідомлення йдеться про 9. 

Також у новинах "Підірвав себе гранатою: нерозділене кохання стала причиною смерті чоловіка в Одеській області", "В Одеській області сержант ВСУ повісився на дереві через сварку з дружиною", на думку аналітиків, використовуються твердження та звороти, які вказують, що суїциди відбулися лише через жінок.

Цього моніторингового періоду в одеських ЗМІ, командою "Infocrime Одеса", були зафіксовані приклади мови ворожнечі та антисемітизму, коли у заголовках і текстах статей особлива увага фокусувалася на расовій або національній приналежності героїв. Наприклад, у статтях "У Затоці 23-річний житель Сум зарізав «заробітчанина»", "В Одесі виходець з Африки намагався зарізати азіата" та "У центрі Одеси зносять незаконну мансарду громадянина США і ізраїльтянина" беззмістовно у контексті подій використовуються факти походження героїв, які переносять на задній план головний меседж та суть повідомлення і які здатні вплинути на ставлення читачів до цих публікацій. Подібні маніпуляції є порушенням журналістських стандартів з метою вплинути на зацікавленість аудиторії, шкодячи при цьому якості публікацій та точності передачі інформації.

Дивіться також: "В матеріалах одеських ЗМІ за тиждень побільшало джинси та маніпулятивних заголовків". 

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Проєкт реалізується ГО "Інституту масової інформації" і фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії. 

Поділитися