21 січня 2021 р. 22:00

Білий список якісних медіа від Інституту масової інформації

Білий список якісних медіа від Інституту масової інформації

Інститут масової інформації готовий оприлюднити назви 10 сайтів, які подають майже 100-відсотково якісну інформацію.

Про це заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк під час дискусії на міжнародній конференції "Безпечний онлайн – 2020: сучасні виклики".

"Є рейтинг якісних медіа. Він називається "білий список" і скоро його буде оприлюднено. Я можу анонсувати, що до нього ввійшло 10 сайтів загальнонаціональних медіа, які дійсно мають рівень якісної інформації понад 95%. Це, зокрема, такі сайти, як "Дзеркало тижня", "Українська правда", "Український тиждень", "Ліга", сайт Суспільного мовлення, який запустився цього року і почав активно розвиватися. І мене радує, що якісна інформація присутня саме в онлайні й може слугувати альтернативним джерелом для тих громадян, які черпають інформацію в соцмережах", – сказала Романюк.

 
Вона додала, що потрібно думати, як шукати шляхи для того, щоб громадян скеровувати на ці якісні сайти.

Що стосується телебачення, то, за її словами, там ситуація складніша.

"Окрім Суспільного, складно назвати якесь телебачення, яке я можу рекомендувати як повністю неупереджене, деолігархізоване. Це ще попереду, і це якраз завдання для наших державників, законотворців", – наголосила експертка.

Водночас вона зазначила, що ця сфера потребує компетентного і незалежного регулятора.

"Якщо ці дві засади забезпечено, тоді я буду довіряти такому національному регулятору. Зараз у нас, на жаль, бракує компетентного, незалежного національного регулятора. Я б дуже хотіла, щоб він з’явився в Україні й щоб він був дійсно потужним, і тоді ми можемо сподіватися на покращення ситуації на інформаційному полі", – зауважила Романюк.

Нагадаємо, в жовтні ІМІ оприлюднив результати вибіркового аналізу десяти одеських онлайн-ЗМІ, серед яких також був й ІзбірКом. Тоді експерти знайшли ознаки замовності, неналежно маркованої політичної реклами та контрагітації практично у 3% повідомлень в новинних стрічках одеських онлайн-ЗМІ. Проте в матеріалах ІзбірКому, не зафіксовано жодної маніпуляції та прихованої політичної реклами.

Нагадаємо також, що лише в 23% новин одеських онлайн-медіа йдеться про жінок-героїнь, водночас 77% повідомлень у місцевих засобів масової інформації припадають на чоловіків-героїв. 

Проте найбільше жінок-експерток було зафіксовано на низці сайтів, серед яких також був ІзбірКом, в 67% матеріалах якого зверталися до саме жінок.

Зазначимо, що Національна спілка журналістів України зафіксувала 77 випадків застосування сили до журналістів в Україні у 2020 році в рамках дослідження «Індексу фізичної безпеки журналістів», який проводить спільно з партнерськими організаціями. Антирейтинг проявів фізичної агресії до журналістів у 2020 році традиційно очолив київський регіон. У столиці та області – 26 випадків застосування сили до працівників ЗМІ. На другому місці – Одеська область (9 випадків), у Львівській і Харківській – по 6, у Дніпропетровській і Херсонській – по 5.

Поділитися