29 листопада 2021 р. 20:00

Анонімні Telegram-канали продовжують заробляти попри розслідування СБУ

Анонімні Telegram-канали продовжують заробляти попри розслідування СБУ

Служба безпеки України на початку року викрила мережу з 12 анонімних Telegram-каналів, які під кураторством спецслужб Російської Федерації поширювали проросійські меседжі, зокрема, на користувачів в Одесі.

Через вісім місяців великі канали "зміцнилися" передплатниками, а на заміну дрібним регіональним прийшли нові канали з купою "передплатників" та "переглядів", зазначило видання LIGA.net.

Як повідомили журналісти, це сталося через те, що спецслужби не мають жодного механізму для блокування ворожого контенту.

"Але кінець популярності цих каналів вже близький. Для цього потрібно, щоб анонімні канали перестали читати в Офісі президента та Верховній Раді", - впевнені медійники.

У велику агентурну мережу спецслужб РФ входили найбільші анонімні канали "Легітимний" і "Резидент" із загальною кількістю передплатників під 400 тисяч. Крім того, в мережі діють канали "Картель", "Пліткарка", "Чорний квартал" і ряд регіональних пабліків на території проваленого кремлівського проекту "Новороссия" (Харків, Дніпро, Запоріжжя, Херсон, Одеса).

За версією слідства, агентурну мережу створено 85 центром спецслужби головного управління Генштабу російських Збройних сил. Діяльність цього центру іноді приписують хакерським угрупованням Fancy Bear, APT 28 та Strontium. База розташовувалась на території невизнаного Придністров'я у місті Тираспіль, а до складу мережі входили "активісти російської весни" з Харкова та Одеси.

Мережу Telegram-каналів за вказівкою спецслужб РФ адміністрував одесит Антон Давидченко, який у 2020 році отримав російський паспорт, стверджують у СБУ. Він позиціонує себе як фахівець з "кольорових революцій" та координатор Агентства соціального інжинірингу.

Антон Давидченко нібито залучив до організації мережі каналів свого брата Артема, який у 2014 році був довіреною особою Олега Царьова та одним із організаторів заворушень за участю "Антимайдану" в Одесі. Того ж року його затримували (кілька місяців він провів у СІЗО), але потім відпустили, і він зник у Придністров'ї.

"Саме з Тирасполя було організовано адміністрування каналів. За даними СБУ, вони розповсюджували інформацію, одержану як від джерел у вищих органах влади, так і від замовників компромату на політичне керівництво України та місцевих чиновників.

Вся інформація проходила цензуру кураторів у РФ. Особисто Антон Давидченко нібито мав доступ як адміністратор до 12 каналів. Усі матеріали, що плануються до публікації, Артем погоджував зі співробітником спецслужб РФ", - зазначає видання із посиланням на СБУ.

Російські спецслужби дозволяли учасникам мережі самостійно монетизувати канали. Для цього Артем залучив свою громадянську дружину Вікторію Даскалицю та подругу з Харкова Вікторію Повелицю.

Серед адміністраторів окремих каналів – зокрема, "Одеський фраєр" та "Чорний квартал" – є "Шеф", який, за даними слідства, є співробітником спецслужб РФ.

У січні-2021 Даскалиця та Повелиця були затримані у Києві. Даскалицю суд заарештував із заставою в 1,5 млн грн (його внесла партія Шарія), Повелицю відправили під домашній арешт. Обидві зізналися, що були учасницями схеми. Їхня причетність підтверджена під час огляду телефонів. Зокрема, на телефоні Даскалиці виявили Telegram-бот каналу "Легітимний live".

Згодом Повелиця була звільнена від кримінальної відповідальності, а Даскалиця отримала обвинувальний вирок за допомогу у держзраді та 500 тисяч гривень штрафу.

Поділитися