28 серпня 2021 р. 14:04

Аналітики знайшли проросійські маніпуляції та мову ворожнечі в публікаціях одеських ЗМІ минулого тижня

Аналітики знайшли проросійські маніпуляції та мову ворожнечі в публікаціях одеських ЗМІ минулого тижня

Команда проєкту "Infocrime Одеса" зазначає, що минулого тижня одеські засоби масової інформації багато використовували мову ворожнечі за ознакою національності та стосовно до героїв та героїнь, що прибули до Одеси з інших міст України.

Такі висновки вони зробили після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору.

"Так само як і минулого тижня, поширення невірно маркованої та прихованої політичної реклами стало наймасовішим порушенням журналістських стандартів - таких випадків було зафіксовано 64 % від загальної кількості маніпуляцій. Основними фігурантами замовних матеріалів минулого тижня стали Дмитро Ковбасюк, Ігор Васильківський, Олександр Мазурчак, Сергій Шахов", - йдеться в повідомленні. 

За даними  "Infocrime Одеса", аналітики 16 по 20 серпня проаналізували 1 тис. 269 повідомлень в 14 місцевих медіа, 177 дописів у їхніх Телеграм-каналах та 23 пости у Фейсбуці 6 місцевих політиків, активних у соціальних мережах. В 47 матеріалах (3.2% від усіх проаналізованих) виявлені маніпуляції. З них 64 % відносяться саме до "комерційної та політичної джинси". 

Минулого тижня у період підготовки до 30-річчя Дня Незалежності України у деяких одеських ЗМІ з'явилися новини, які, на думку експертів, з порушенням журналістських стандартів намагалися просувати проросійську точку зору на актуальні події. В якості прикладів вони наводять новини: "Гончаренко засумнівався в американській допомозі і НАТО через події в Афганістані" вбачається, на їхню думку, маніпуляція із прямою мовою Олексія Гончаренка, яка була неправильно подана у заголовку. Олексій Гончаренко каже про те, що в нього є сумніви стосовно "ефективності поширення цієї допомоги, підходів та методології", а не самої допомоги загалом. 

Також у новині "Спорудження «Північного потоку - 2» повністю завершать до Дня незалежності України" того ж ЗМІ, аналітики вважають, що наголошується на тому, що Північний Потік - 2 завершать будувати саме до 23 серпня 2021. Проте ніяких заяв від високопосадовців щодо символічності цієї дати не лунало. Тож надання даті запуску Північного Потоку - 2 будь-яких асоціацій з Днем Незалежності України аналітики вважають суб'єктивною інтерпретацією подій журналістами видання. 

У публікації "На покинутій американцями військовій базі в Кабулі залишилися 12 військових з України" міститься, на думку команди  "Infocrime Одеса", неправдива інформація про те, що Україна "кинула напризволяще" 12 своїх військовослужбовців, які перебували у Кабулі. Аналітики зазначають, що ця інформація була спростована міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, який заявив, що "вони колишні військовослужбовці, але на базі у Кабулі перебувають як приватні особи за міжнародним контрактом з компанією, що є субконтрактором ООН.

Прикладом використання емоційної лексики у заголовках статей, вважається аналітиками, новина "Через примхи міністерства освіти одеським учням доступна тільки спрощена версія електронних підручників". Автори, на думку експертів, використовують обурливий зворот "через примхи", який не є прямою мовою ні одного з героїв/героїнь цієї новини. Тому це твердження є суто проявом емоційності самих авторів матеріалу. 

Новина "Краще місця не знайшли: в Києві концертну сцену до Дня незалежності встановили на братській могилі" за оцінками аналітиків, містить узагальнення у заголовку і подає точку зору одного чиновника як загальновизнаний факт. У тексті статті, на відміну від її заголовку, саме твердження, що "концертну сцену на честь святкування Дня Незалежності України встановили в Маріїнському парку столиці на місці масових поховань учасників української революції 1917-1921 років", належить заступнику голови КМДА Володимиру Прокопіву. Але конкретне місце масових поховань у цьому місці й досі невідоме. До того ж, у заголовку статті не вказується, що це твердження є суб'єктивною думкою чиновника.

Минулого тижня деякі одеські ЗМІ у своїх публікаціях, за словами аналітиків, звертали особливу увагу на національну приналежність та походження героїв/героїнь. Нагадаємо, що мова ворожнечі - це будь-які вислови, контекст чи візуальне зображення, що призводить до створення або ж поглиблення вже наявної ворожнечі між відмінними за певними ознаками групами суспільства. Ознаки, які можуть спричинити появу мови ворожнечі, бажано всіляко уникати при написанні журналістських матеріалів.

Аналітики дослідили цю тему і повідомили про приклади того, як новинам на кримінальну тематику деякі одеські ЗМІ намагаються надати ще більшого розголосу:

  • В Одесі кіровоградець вбив жителя Луганської області. 
  • СБУ затримала молдаванина-лідера банди рекетирів, яка "кошмарила" жителів Одеської області.
  • За опір поліції до відповідальності притягнуть одеситку і жителя Дніпра.
  • Міграційна служба депортувала громадянина Грузії, який двічі порушив законодавство.
  • В одному з одеських скверів кіровоградець до смерті побив луганчанина за прохання прикурити.
  • Одеські поліцейські викрили жителя Дніпропетровської області, який через інтернет намагався продати патрони.
  • Луганчанин поширював в Одесі наркотики і психотропи.
  • В Аркадії гість міста пограбував хлопця.

Подібні маніпуляції, на думку аналітиків, використовуються для того, щоб привернути увагу читачів та підвищити трафік самого інтернет-видання (т.зв. клікбейт). 

Поділитися