18 серпня 2021 р. 20:57

Аналітики нарахували минулого тижня в одеських ЗМІ найбільшу кількість політичної джинси за літо

Аналітики нарахували минулого тижня в одеських ЗМІ найбільшу кількість політичної джинси за літо

Минулого тижня в інформаційному просторі Одещини була зафіксована найбільша кількість прихованої політичної джинси за літній моніторинговий період (7 випадків).

Як повідомили аналітики команди проєкту "Infocrime Одеса" на підставі власного дослідження, також виявлені 19 новин з ознаками невірно маркованої комерційної реклами. Попри відпустки одеський політичний простір активізується, що може бути передвісткою бурхливого осіннього політичного сезону. Загалом, під час цього моніторингового періоду було визначено 48 повідомлень, як такі, що містять маніпуляції.

Серед них вгледіли один фейк. На їхню думку, в одеських ЗМІ приховано себе "піарили" представники партії "Наш край" Сергій Шахов, Олександр Мазурчак та Борис Приходько. Відзначимо, що ця політична сила та її члени проводять свою приховану рекламну кампанію протягом останніх трьох місяців. Також подібні новини стосувалися Сергія Гренивецького та Геннадія Труханова.

Політичні маніпуляції та фейк

Цього тижня у своєму дописі у Facebook нардеп Микола Скорик, на думку дослідників, ретранслював фейкове зображення, на якому нібито до основної назви Одеського художнього музею додалося "ім. О. Ройтбурда" (нещодавно померлого директора музею, депутата облради від ЄС). Ця маніпуляція була майже одразу спростована, але наперекір коментарям та доказам допис до цього часу знаходиться у профілі політика.

Монітори відзначили, що нардеп практично кожного тижня потрапляє у їхні звіти з численними прикладами подібних неправдивих повідомлень, що, очевидно, не личить  статусу нардепа.

Перебільшення та надмірна емоційність вгледіли у новині "Труханов нагородив смотрящего за будівництвами з ОПЗЖ". Використаний специфічний термін не має відношення до стандарту журналістського матеріалу та має різні трактування. Також з елементами маніпуляції виглядає повідомлення "Україна поскаржилася США на Росію через Крим і «Північний потік - 2»", оскільки в тексті новини згадується неурядова організація з США, що не може ототожнюватися з усією країною, як це позначається у заголовку.

Мова ворожнечі та сексизми

Цього тижня були експерти також повідомили, що зафіксували кілька повідомлень з елементами мови ворожнечі.

Нагадаємо, що мова ворожнечі — це будь-які вислови, контекст чи візуальне зображення, що призводить до створення або ж поглиблення вже існуючої ворожнечі між відмінними за певними ознаками групами суспільства.

Саме такі ознаки вгледіли аналітики проєкту "Infocrime Одеса" в опублікованому повідомленні "В Авангарді зловили грузинських домушників", оскільки відбувається фокусування аудиторії саме на походженні зловмисників. У нашому нещодавньому дослідженні стосовно мови ворожнечі ми зазначали, що ці новини нібито надають певним етнічним групам схильність до таких злочинів. Хоча, коли йдеться про подібні випадки за участю українців, ніхто не пише, що двоє українців пограбували помешкання та були затримані тощо. Тим більше, що офіційна статистика за злочинами не демонструє значної кореляції між національністю людини та кількістю правопорушень. Але якщо й існують етнічні кримінальні угруповання, то чи вирішить питання їх існування саме підвищення рівня негативного ставлення до цих етносів з боку читачів? Те саме порушення журналістських стандартів виявлене у повідомленнях "Іноземець розбив вікно іномарки та вкрав рюкзак з технікою та грошима" (в тексті є термін "уродженець Закавказзя") та "Випровадили з країни двох громадян Узбекистану, які незаконно мешкали в Одесі". Також на грузинському походженні кілера фокусуються журналісти у новині "Поліція встановила особу спільника кілера на Малиновського".

Всупереч розпалу туристичного сезону у місті, деякі ЗМІ допускають використання елементів мови ворожнечі стосовно гостей міста, які в тому числі, як і місцеві мешканці, можуть порушувати закони. У новині "В Одесі нетверезий турист проломив голову працівнику пляжу" окремо підкреслюється, що нападник приїхав відпочивати до Одеси з Черкаської області. В ході моніторингу були зафіксовані кілька подібних новин на цю тему у різних медіа. Подібний контекст (що туристам притаманна надмірна злочинність) спостерігається і в новині "Мешканці Чорноморська загрожує до 10 років за розповсюдження психотропів", оскільки кореспондент у тексті новини окремо зазначає, що жінка привезла наркотики до Одеси. Присутня мова ворожнечі і в повідомленні "На промтоварному ринку пограбували контейнер", оскільки підкреслюється походження злочинців (Болград, Одеська область). З елементами сексизму опублікована новина "У райвідділку на Грецькій безхатько напав на жінку-поліцейську", оскільки зайве виглядає уточнення статі поліцейської. Все ж таки, ніхто не пише, що "чоловік-поліцейський" затримав злодія. У повідомленні "В Білгород-Дністровському районі вода забрала життя чотирирічної дитини" формується думка, що трагедія відбулася через те, що жінка "відволіклася". При цьому у новині згадується, що на пляжі також був присутній чоловік, поведінка і роль якого у цій події проігнорована. Відповідно до українського законодавства, виховання дітей лежить рівномірно як на чоловікові, так і на жінці.

Особливі одесити

Одне з одеських видань продовжує публікувати пресрелізи, які стосуються всієї країни, відокремлюючи при цьому одеситів від українців.

І минулий тиждень не став винятком. Одразу було зафіксовано сім подібних повідомлень. Деякі з них через вказану особливість мають змінений сенс та не відбивають реальність. Так новина "Більшу частину грошей одесити витрачають на харчові продукти й оплату комунальних послуг" ґрунтується на дописі у Facebook голови ради Національного банку України Богдана Данілішина, в якому спеціаліст висловився щодо витрат українців. Але згадані показники визначені як середні по Україні, через що використовувати їх по відношенню лише до одеситів, як це зробили деякі місцеві журналісти, не вірно. Ситуація в Одесі та в менш розвинутому регіоні країни може бути кардинально різною. Тому використання усереднених показників для новин стосовно Одещини може значно спотворити реальну ситуацію у регіоні.

Подібна маніпуляція криється й у новині "Одеситів закликаються покинути Афганістан", оскільки воно засновується на офіційному документі МЗС України, де окремо про одеситів нічого не пишеться. У текстах новин "Для одеських мандрівників більше немає обмежень для в’їзду до Фінляндії" та "Одеситам, щепленим Короноваком, дозволений в’їзд до Кіпру" вже згадується, що обмеження скасовані для всіх українців, але заголовок все ж залишається маніпулятивним.

Поділитися