01 лютого 2020 р. 16:47

Від кого залежать ЗМІ: в Одесі провели другий регіональний медіафорум

Від кого залежать ЗМІ: в Одесі провели другий регіональний медіафорум

Ситуацію з медіаграмотністю в Одеському регіоні, роботу ЗМІ, роль медіаграмотності в освітньому процесі та вплив громадського сектору на покращення її рівня у суспільстві обговорили учасники ІІ Одеського форуму з медіаграмотності, який відбувся 31 січня.

Організатори - Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" та видання ІзбірКом - презентували підсумки дослідження ситуації з медіаграмотністю в регіоні, яке проходило з жовтня по грудень 2019 року у форматі фокус-груп на території Одеси та Одеської області.

Так, у форматі дискусій питання щодо стану розвитку медіаграмотності в області обговорили більше 300 представників, серед яких вчителі, громадські активісти, науковці, працівники мас-медіа, представники органів місцевого самоврядування, профспілок, громадянського суспільства, що мають вплив на формування громадської свідомості та є трансляторами ідей та поглядів.

У результаті проведення фокус-груп з'ясувалося, що учасники найбільшими проблемами розповсюдження недостовірної інформації вбачають у політичному впливі на волевиявлення виборців; у створенні соціального напруження між людьми; у спотворенні картини подій в Україні та регіоні;  у шахрайстві через соцмережі тощо.

Найчастіші прояви дезінформації помічені жителями у період передвиборчих кампаній. 

Щодо шляхів вирішення проблем з рівнем критичного мислення учасники фокус-груп зазначили, що шкільної програми недостатньо, тому потрібне якісне перенавчання вчителів на державному рівні, та сприяння громадських організацій.

Учасники форуму також зауважили, що слід якомога ретельніше готувати курси з підвищення кваліфікації учителів, аби вони були не формальною частиною, а повноцінною, корисною допомогою педагогам. Також було зазначено, що активізація населення, залучення громадян до різних процесів на місцях також сприятиме підвищенню їх рівня освіти та критичного мислення, а відтак і меншої вразливості перед дезінформацією.

  

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Реалізація цього проєкту стала можливою завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Поділитися