09 вересня 2020 р. 13:24

В Україні запустили проєкт «Детектор виборів»

В Україні запустили проєкт «Детектор виборів»

Журналісти видання «Детектор Медіа» запустили проєкт «Детектор виборів», у якому оперативно аналізують важливі події, тенденції та наративи у медіа, пов’язані з виборами.

У фокусі «Детектора виборів» перш за все всеукраїнський медіапростір, повідомили партнери видання —  Іnternews.

«Ми не претендуємо на те, щоб охопити всі нюанси висвітлення виборів та медійно-політичних баталій у кожній області, районі, місті та об’єднаній територіальній громаді. Це під силу організації з ресурсом в рази більшим, ніж у «Детектора медіа»», — пояснили в виданні «Детектор Медіа».

В Іnternews зазначають, що читачі моніторингів «Детектора медіа» знають, що центральні медіа, базовані в столиці — принаймні, телеканали, але інших типів ЗМІ це стосується теж — замало й неохоче висвітлюють події в регіонах, окрім найбільш скандальних і резонансних (або тих, куди їхніх кореспондентів звозили у пулі перших посадових осіб держави).

«Деякі області — справжні білі плями: згадок про них майже немає в загальноукраїнських новинах, поки щось не вибухне. Це означає, що з загального масиву інформації про перебіг виборів до місцевих органів влади в загальноукраїнському медіапросторі з’являтимуться найпотужніші сигнали або ті сигнали, які хтось штучно посилив.

Деякі приклади штучного посилення сигналу ми спостерігаємо віддавна — наприклад, запаморочлива телекар’єра кандидата в мери Полтави Сергія Капліна, який роками кілька разів на тиждень з’являється в новинах каналу «Інтер», або партія «За майбутнє», яка особливо цікавить канал «1+1». Таких прикладів більшає, і ми разом з «ДМ» будемо їх відстежувати та аналізувати», - обіцяють в  Іnternews.

Нагадаємо, неприбуткова організація IREX in Ukraine та студія онлайн-освіти EdEra розробили «Very Verified: онлайн-курс з медіаграмотності».

Станом на 7 вересня в складі територіальних виборчих комісій, які здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів в Одеській області, відбулося 259 замін.

Нагадаємо також, що Центральна виборча комісія розподілила субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року та на виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень. 

Поділитися