01 вересня 2020 р. 21:13

Що пишуть про COVID-19 українські онлайн-медіа у третьому кварталі 2020 року, - моніторинг

Що пишуть про COVID-19 українські онлайн-медіа у третьому кварталі 2020 року, - моніторинг

Кабмін продовжив адаптивний карантин в Україні до 1 листопада 2020 року. Але тема пандемії COVID-19 у суспільстві потроху відійшла на другий план. Усі ми бачимо людей, які носять "щелепотрималки" замість масок або розповідають, що коронавірус вигадали рептилоїди.

Чи змінилося висвітлення пандемії в медіа, аналізували експерти ІМІ за нашого сприяння.

До моніторингу ввійшли новини 19 загальнонаціональних онлайн-медіа, що стосувалися коронавірусу. Метою було оцінити "літнє" висвітлення пандемії та порівняти отримані дані з результатами двох попередніх моніторингів у травні та березні.

Цього разу частка новин про коронавірус із загальної кількості публікацій становила 12%, тобто фактично вдвічі менше, ніж у травні, коли їх було 27%. Для зіставлення: ще в березні рівень матеріалів про пандемію сягав понад 50%. Відповідно, бачимо, що з часом відсоток інформації, що стосується COVID-19, знижується в геометричній прогресії.

Водночас, порівняно з травневим моніторингом, рівень конструктиву в новинах зріс із 13 до 16%. Найбільше таких новин було на Суспільному (37% матеріалів про ковід на сайті виявилися конструктивними). Матеріалів з емоційним забарвленням і оціночними судженнями, навпаки, трішки поменшало: замість попередніх 9,5% тепер маємо 7,5%. Як і минулого разу, найбільше таких публікацій було зафіксовано в Znaj.ua – 58,33% загальної кількості підготовлених цим сайтом матеріалів про пандемію.

Із загальної кількості, новин про COVID-19 найбільше було опубліковано на Суспільному (20%), "Українському тижні" (18,2%) та УП (17,6%); водночас найнижчий показник – у Znaj.ua (5%).

*Моніторинговий аналіз проводився 14, 15 та 16 липня 2020 року в 19 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ (десять найрейтинговіших та дев’яти ЗМІ, що підписали меморандум Медіаруху про дотримання професійних стандартів): obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, znaj.ua, rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua (М), liga.net (М), ukrinform.ua (М), zn.ua (М), censor.net.ua (М), tyzhden.ua (М), interfax.com.ua (М), Суспільне, Букви. Загальна вибірка становила 9842 матеріалів.

Нагадаємо, ІзбірКом та Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" та за підтримки Open Information Partnership проводить моніторинг медіа Одеської області. За результатами моніторингу буде підготовлено аналітичний звіт про вплив на виборчу кампанію 2020 року.

Нагадаємо також, що Громадська організація "Інститут масової інформації" у червні провела дослідження у 10 регіонах України для оцінки уникання засобами масової інформації мови ворожнечі в новинах, та виявив що лідерами в використанні мови ворожнечі є ЗМІ Одеси та Львова. 

Поділитися