29 грудня 2020 р. 22:13

Одеська область на другому місці за кількістю порушень свободи слова у 2020 році

Одеська область на другому місці за кількістю порушень свободи слова у 2020 році

Експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні протягом цього року станом на 28 грудня 229 випадків порушень свободи слова, 171 з яких стосувався фізичної агресії проти журналістів.

Як зазначили в ІМІ, серед регіонів України за кількістю порушень лідирує Київ з областю (71 випадок). Друге місце за кількістю порушень посіли Одещина та Запоріжжя (по 18 випадків), третє місце розділили між собою Дніпропетровщина та Херсонщина – по 15 випадків. Четверте – Львівщина та Полтавщина (по 12 випадків). П'яте – Миколаїв (11).

Для порівняння: у 2019 році загалом було зафіксовано 243 випадки порушення свободи слова. З них 172 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Основними категоріями порушень свободи слова в Україні у 2020 році були:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності – 125 випадків (99 у 2019 році);
  • доступ – 22 (торік 21 порушення);
  • побиття – 20 (23 побиття минулого року);
  • погрози – 19 (торік 37 випадків )
  • юридичний тиск - 19 (торік 18 випадків).

У 2020 році на цілих 26% зросла кількість перешкоджань законній професійній діяльності журналістів порівняно з 2019 роком. Основними причинами такого зростання стали протизаконні карантинні обмеження та місцеві вибори. 

Фізична агресія знову стала найпоширенішим порушенням свободи слова. На неї припало 74% всіх порушень свободи слова в Україні. Журналістам ламали техніку, виштовхували, нападали під час прямих ефірів, завдавали тяжких тілесних ушкоджень, погрожували, пошкоджували їхнє майно, підпалювали машини. 

За даними ІМІ, 62 порушення свободи слова цього року були пов’язані з карантином, запровадженим через пандемію коронавірусу. Це майже третина (27%) загальної кількості порушень свободи слова в Україні. Переважно ці випадки стосувалися недопущення журналістів на сесії місцевої влади, а також нападів на журналістів на ринках, у перукарнях, магазинах під час перевірки дотримання умов карантину. 

Нагадаємо, найбільш поширеними порушеннями під час місцевих виборів в Одеській області, що фіксували спостерігачі ОПОРИ в Одеській області, були порушення правил здійснення передвиборчої агітації. 

Взагалі Одеська область завжди була серед лідерів за кількістю порушення свободи слова.

Експерти Інституту масової інформації зафіксували у вересні в Україні 15 порушень свободи слова. В червні порушення свободи слова в Одесі експерти зафіксували двічі.

Поділитися