17 жовтня 2020 р. 18:45

Одещина має найнижчі показники довіри до ЗМІ по Україні

Одещина має найнижчі показники довіри до ЗМІ по Україні

USAID-Internews провели щорічне опитування «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2020 р.».

Опитування проводилося серед чоловіків та жінок віком від 18 до 65 років у 12 областях: Київська, Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська, Херсонська.

Найбільше у 2020 році втратили довіру аудиторії національні телеканали. Основними причинами недовіри залишаються недостовірність та заангажованість новин. Водночас регіональні інтернет-видання та радіо зміцнили свої позиці – ці ЗМІ цього року стали більше представляти різні точки зору при висвітленні новин.

Головні вимоги, які аудиторія ставить до новин – достовірність та повнота. У порівнянні із минулим роком значно збільшилась доля тих, хто вважає точність найважливішим критерієм.

Що стосується саме Одещини, основним джерелом отримання новин є соціальні мережі - 63%, показник телебачення складає 32%, у порівнянні з минулим роком, він знизився на 24%. Сайти новин дивляться 44% аудиторії.

Одеська область має найнижчі показники довіри до регіональних ЗМІ - лише 13%, у той час як найвищий показник довіри має Сумська область - 58%. Регіональним Інтернет-ЗМІ довіряють трохи більше - 28% аудиторії.

Тільки 14% глядачів Одещини довіряють загальнонаціональному телебаченню, що теж найменший показник у порівнянні з іншими регіонами, і 33% - загальнонаціональним Інтернет-ЗМІ. 

7% аудиторії регіону особисто користуються російськими ЗМІ і у 14% користується оточення.

Основними факторами недовіри до медіа є різнопланова, часто суперечлива інформація, наявність спростувань, уточнень, нових деталей до новин, які повідомляються/викриваються згодом, відсутність посилань на факти, які подані в новинах/ джерела не виглядають об’єктивними.

Нагадаємо, ІзбірКом та Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» провели моніторинг регіональних онлайн-ЗМІ та соцмереж, головною метою якого була оцінка якості та неупередженості висвітлення виборів у місцевих ЗМІ та виявлення дезінформації, прихованих спроб просування пропаганди та маніпулювання громадською думкою.

Раніше моніторинг Одеських медіа показав численні порушення професійних стандартів у провідних одеських ЗМІ на день міста, а також маніпуляції із передвиборчими рейтингами. Моніторинг здійснювався упродовж 31 серпня – 27 вересня. 

Маніпулятивні передвиборчі рейтинги постійно використовуються в українських загальнонаціональних та регіональних ЗМІ, і кампанія 2020 року не стала винятком. В деяких одеських ЗМІ та телеграм-каналах активно поширюються подібні матеріали, зокрема на користь політиків Дмитра Голубова та Сергія Ківалова. 

Поділитися