06 жовтня 2020 р. 16:27

Маніпуляції та фейки: експерти Infocrime Одеса виявили 147 фейків в медіапросторі Одещини

Маніпуляції та фейки: експерти Infocrime Одеса виявили 147 фейків в медіапросторі Одещини

Експерти Infocrime Одеса за вересень 2020 проаналізували 6 тисяч 990 повідомлень в 14 місцевих медіа та дописи в Facebook шести кандидатів на посаду міського голови.

Вони виявили 147 маніпуляцій та 23 фейки, серед яких основна тема була політика.

Серед маніпуляції політика займає 63%, економіка, релігія, кримінал, корупція, культура, мова, аграрна тема - 17,7%, права людини - 9,5%, коронавірус - 7,5%. 

Серед фейків політика - 43,5%, коронавірус, 17,4%, Білорусь, 17,4%, а економіка, релігія, кримінал, корупція, культура, мова, аграрна тема - 21,7%.   


 
«Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту «Infocrime Одеса» за підтримки британського фонду Thompson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, одеські фейсбук-спільноти включилися у передвиборчу боротьбу і поширюють матеріали із ознаками замовності, у тому числі, чорний піар. Про це стало відомо завдяки моніторингу одеських медіа, який проводять Ізбірком та Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України». 

Нагадаємо також, що перед місцевими виборами 2020 року в Одеській області стрімко зріс рівень медійного впливу опозиційних медіа та політиків в інформаційному просторі регіону. Такого висновку дійшли експерти Інституту масової інформації, за результатами свого дослідження. 

Маніпулятивні передвиборчі рейтинги постійно використовуються в українських загальнонаціональних та регіональних ЗМІ, і кампанія 2020 року не стала винятком. 

Поділитися