10 грудня 2020 р. 13:20

Замовність та пропаганда: чим зловживали одеські медіа восени

Замовність та пропаганда: чим зловживали одеські медіа восени

Більшість політичних матеріалів одеських мережевих ЗМІ, Facebook-спільнот та Телеграм-каналів перед виборами мали ознаки замовності, при цьому деякі медіа зловживали і проросійською пропагандою.

Таких висновків дійшла експертна група, що протягом вересня-листопада спільно із виданням ІзбірКом та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» здійснювала моніторинг мережевих регіональних ЗМІ, соціальних мереж (Facebook-пабліки, Телеграм-канали) Одеси та Одеської області.

Окремі Facebook-спільноти регіону формували скептичне ставлення до України, виборів та українських політичних інститутів, вживаючи мову ворожнечі.

«Ворожий вплив є, і він значно змінився у порівнянні з 2014 роком. Ми продовжимо проводити велику кампанію з моніторингу цього ворожого впливу. Ми намагаємось саме дослідити, як цей вплив еволюціонує. Ми також стикнулись з проблемою, що молодь вважає не маючим сенсу голосування на виборах, та проводили кампанію з агітації молоді в цьому напрямку», - зазначив головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган.

А в онлайн-ЗМІ експерти знаходили відверту дезінформацію щодо нібито визнання Криму російським на Заході, а також розпалювання негативних настроїв на темі Євромайдану, протестів у Білорусі та конфлікту у Нагорному Карабасі. Аналізуючи висвітлення виборів, експерти дійшли висновків, що читач одеських медіа практично не мав змоги отримати якісну інформацію про кандидатів, партії, їхні обіцянки чи перспективи потрапляння у владу. При цьому кількість маніпулятивних матеріалів та їх насиченість, агресивність зростала перед першим і другим туром виборів.

Як правило, редакції чи адміни пабліків чи каналів не збирали політичну інформацію самостійно, а передруковували уже готові матеріали із ознаками замовності. Простежувалася певна «спеціалізація» онлайн ресурсів на різних видах замовних матеріалів. Частина із таких текстів мала на меті очорнити опонентів через поширення маніпулятивного контенту.

За даними експертів, найбільше проросійська пропаганда поширюється саме через Facebook-спільноти та Телеграм-канали. Тут експерти виокремили декілька її проявів:

  • використання мови ворожнечі «бандерівці зі свастикою», «соросята», «ахтивісти», «нацики»;
  • дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування антиукраїнських концептів «недодержава», «держава, що здійснює геноцид власного народу», «держава, якою керує Сорос через своїх ставлеників», «російських військ на Донбасі немає», ностальгії за СРСР тощо;
  • умисна дезінформація, в тому числі із використанням теми COVID-19.

Майже усі Телеграм-канали у період передвиборчої кампанії подавали матеріали з ознаками замовності щодня, тож серед публікацій з’являлася або «джинса», або пропаганда. 

«Як ми і думали, пропаганди багато і вона різноманітна. В першу чергу - використання мови ворожнечі, та намагання дискредитувати Україну як державу. Це дуже легко взяти негаразди під час виборів та навіть водопостачання і зробити висновок, що держава неспроможна взагалі», - зазначив координатор моніторингу, доктор політичних наук, професор Донецького національного університету імені Василя Стуса Микола Польовий

В онлайн-ЗМІ Одеси та регіону впродовж досліджуваного періоду переважали сюжети з відстоювання інтересів третьої сторони, звичайна неналежно маркована політична агітація та тексти «зливи», в яких із використанням недостовірних посилань чи із численними порушеннями «очорнялися» ті або інші кандидати. Деякі ЗМІ просували конкретних кандидатів чи партії, але все ж у більшості ЗМІ спостерігався так званий «плюралізм джинси»: публікація матеріалів із ознаками замовності від будь-яких кандидатів. 

Найбільш типові порушення для мережевих ЗМІ:

  • Неналежно маркована передвиборча агітація. Подібні тексти публікуються у рубриках «точка зору», «політичні новини», «політика», «суспільство», хоча за законодавством мають бути позначені плашками «передвиборча агітація» чи «політична реклама». 
  • Відстоювання інтересів «третьої сторони» та порушення стандарту редакційної незалежності. Сайти передруковують численні публікації про заходи, організовані кандидатами (благоустрій, суботники, підписання меморандумів виборців, закупівля медичного обладнання та ін.), що не містять суспільно-вагомої інформації та покликані просувати тих або інших політиків/партії. Подібні тексти є порушенням професійних стандартів журналістики та етичного кодексу журналіста, згідно із яким ЗМІ мають бути нейтральними спостерігачами, модераторами передвиборчого суспільного діалогу і НЕ долучатися до агітації за чи проти.
  • Поширення компромату, зливи. Практично усі аналізовані ЗМІ у тій або іншій мірі долучилися до «війни компромату» і передруковують маніпулятивні тексти, що мають ознаки «чорного піару». Як правило, побідні публікації містять голослівні звинувачення, недостовірні посилання, а також у них ігнорується право на відповідь (право відповісти на критику). Відтак у таких текстах редакції не орієнтуються на важливі для передвиборчих часів функції: не перевіряють інформацію, не шукають експертну точку зору, не додають альтернативні позиції (баланс) і необхідний бекграунд. 

Також експерти зафіксували згадки кандидатів/партій без належного обґрунтування та ідентичні тексти із ознаками замовності на деяких сайтах.

Подробиці дослідження можна дізнатися у звіті

ВІДЕО та фотогалерея.

Нагадаємо, в жовтні експерти також зазначали, що більшість політичних матеріалів одеських мережевих ЗМІ, Facebook-спільнот та Телеграм-каналів перед виборами мають ознаки замовності, при цьому деякі медіа зловживають і проросійською пропагандою.

Раніше моніторинг показав, що Одеські телеграм-канали, як правило «джинсують» щодня, а у ФБ-пабліках основними проблемами є компромат, відстоювання інтересів третьої сторони, згадки без належного обґрунтування. Окрім цього, зустрічається і пропаганда, найбільше застосування мови ворожнечі щодо України та умисна дезінформація.

Моніторинг Одеських медіа показав численні порушення професійних стандартів у провідних одеських ЗМІ на день міста, а також маніпуляції із передвиборчими рейтингами. Моніторинг здійснювався упродовж 31 серпня – 27 вересня. 

Маніпулятивні передвиборчі рейтинги постійно використовуються в українських загальнонаціональних та регіональних ЗМІ, і кампанія 2020 року не стала винятком. В деяких одеських ЗМІ та телеграм-каналах активно поширюються подібні матеріали, зокрема на користь політиків Дмитра Голубова та Сергія Ківалова. 

Матеріал підготовлений виданням ІзбірКом в рамках кампанії з протидії ворожим інформаційним операціям та підвищення критичного мислення за підтримки Open Information Partnership.

Поділитися