06 серпня 2020 р. 22:06

Більш ніж 50% співробітників великих компаній в Україні нехтують інформаційною гігієною, - дослідження

Більш ніж 50% співробітників великих компаній в Україні нехтують інформаційною гігієною, - дослідження

Ініціатива «Як не стати овочем» провела дослідження «Як дотримуються інформаційної гігієни у Facebook працівники 20 великих українських компаній» та виявила, що 53% співробітників цих компаній не дотримуються інформаційної гігієни.

За даними дослідження, 34% поширюють на своїх сторінках посилання на сайти-сміттярки, 27% публікують тексти з маніпулятивними заголовками. 35% респондентів в перемішку з фейками та маніпуляціями публікують пости з рекламою компанії в якій працюють. Найменше про компанію пишуть ті, хто публікує багато постів. І навпаки, ті хто публікує мало постів, схильні писати про компанію більше. 

21% опублікували фейки. Зокрема 7% опублікували матеріали, які були помічені Facebook, як фейкові чи маніпулятивні. Дані пости не були видалені власниками акаунтів. 13% проходять тести на кшталт «Яка ти змія?» через які відкривається доступ до даних людини. 

Загалом,  співробітники компаній за період аналізу опублікували 4 тисячі 519 постів з фейками та маніпуляціями. Це в середньому 8,5 постів на одного порушника. Найменше постів-порушень на одного співробітника у Кока-Коли (4), найбільше у Фармак (16).
53%.

Досліджували такі компанії: ПриватБанк, Альфа-Банк, Креді Агріколь Банк, Райффайзен Банк Аваль, ДТЕК, WOG, Vodafone Україна, Київстар, lifecell, Нова Пошта, McDonald's Ukraine, Comfy, Eldorado, Сільпо, АТБ-маркет, Coca-Cola HBC Ukraine, Roshen, Bayer, Фармак, Дарниця.

Аналітики методом сніжного кому знайшли 50 акаунтів співробітників компанії у Facebook. Загальна вибірка склала 1 тисячу  респондентів. Аналізувалися дописи на їх сторінках за січень-червень 2020 на предмет таких порушень інформаційної гігієни:


- публікація матеріалів з посиланням на сайти-сміттярки

- публікація текстів з маніпулятивними заголовками

- публікація фейки — зокрема таких, які були промарковані Facebook.

- публікація результатів тестів («Яка ти змія?»), проходячи які людина надає доступ до своїх даних.

Також аналізували 93 тисячі 320 сторінок, які вподобали респонденти (одна людина, в середньому вподобала 93 сторінки). Саме вони є одним з джерел інформації, які наповнюють стрічку людей у Facebook. Дані аналізувалися за допомогою платформи SemanticForce.

Нагадаємо, мобільні «польові» виїзди правників Громадського центру правосуддя спільно з фахівцями бюро правової допомоги, які впроваджуються в південних районах Одеської області, підтверджують значний запит на безоплатну правову допомогу в невеликих віддалених громадах. 

Поділитися