27 квітня 2018 р. 22:29

Критичне мислення громадян, відповідальність журналістів і загальна активність, - названо методи боротьби з дезінформацією

Критичне мислення громадян, відповідальність журналістів і загальна активність, - названо методи боротьби з дезінформацією

Заступниця головного редактора проекту з протидії кремлівській пропаганді StopFake Вікторія Романюк уважає, що основними шляхами боротьби з дезінформацією є розвиток критичного мислення, відповідальність журналістів та споживачів інформації, а також громадська активність.

Про це вона сказала 20 квітня на шостій конференції з медіаосвіти та медіаграмотності, яку організовують міжнародна громадська організація Internews в Україні та Академія української преси.

В. Романюк розповіла, що з 2014 року російськими ЗМІ активно поширюються зокрема такі наративи: «Україна – це фашистська держава», «До України мають територіальні претензії сусіди» (Польща, Угорщина, а також Румунія) й «Українська влада незаконна й неефективна».

Експертка констатувала, що з плином часу стає очевидним, що фейки можуть перетворюватися на реальність:

«На сьогодні ми вже маємо проблеми з Польщею, які виходять за рамки повідомлень у медіа, і з Угорщиною», – зазначила вона.

Ще один учасник дискусії – голова наглядової ради ГО «Інтерньюз Україна» Костянтин Квурт – заявив, що, поширюючи фейкові новини, Росія ставить на меті загарбати Україну.

«Ми у стані війни з Росією принаймні з листопада 2013 року. Фейки – це один із інструментів лише одного розділу ведення війни під назвою "Інформаційно-психологічні спеціальні операції". Їхня мета – злам волі держави й народу до спротиву. Ціллю ворога є загарбати Україну, а нашою – оборона. Оборона в інформаційному просторі – це тільки один із видів оборони. Нашою метою є перемогти й не стати такими ж варварами. Саме до цього нас закликає міжнародна спільнота. Треба також розуміти, що якщо ми поборемо фейки, щастя не настане. Потрібно думати ширше», – зазначив він.

При цьому міжнародні партнери українських медіаогранізацій радять для боротьби з фейками розвивати медіаграмотність й медіаосвіту, а також працювати над саморегуляцією медіа.

А журналіст Олексій Мацука та голова ГО «Детектор медіа» й шеф-редакторка однойменного порталу Наталія Лигачова констатували, що в Україні виникла потреба створити медіаосвітній рух, який об’єднав би зусилля держави, освітян та журналістів.

Реалізація цього проекту стала можливою завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Поділитися