02 грудня 2022 р. 19:11

Громада смт Суворове в Ізмаїльському районі обере нову назву

Фото: Суворовська селищна рада/Facebook

(Фото: Суворовська селищна рада/Facebook)

Суворовська селищна рада – центр однойменної ОТГ - повідомила про початок громадських обговорень з приводу перейменування смт Суворове.

Про це повідомляє кореспондентка Інтента

Протягом тижня жителі Суворовської громади можуть взяти участь в обговореннях, які проходять в онлайн-форматі на офіційній сторінці селищної ради у Facebook. За цей час  місцева влада очікує зібрати пропозиції нової назви населеного пункту з наданням аргументів на користь того чи іншого варіанту. Надалі члени комісії з топоніміки оберуть фінальні варіанти для проведення електронних консультацій. 

Окрім електронного формату, подання пропозицій також можливе в письмовому вигляді до голови комісії з топоніміки.  

Про намір перейменувати Суворовську селищну раду разом з однойменною громадою стало відомо навесні 2022 року. Тоді керівництво ОТГ направило до Кабінету міністрів та Верховної Ради прохання щодо роз’яснення процедури. Серед запропонованих варіантів є повернення історичної назви населеного пункту – Шикирлі-Китай, яку він мав до 1941 року, коли увійшов до складу Радянського Союзу.

Між тим проєкт рішення про перейменування села Курісове Березовського району Одеської області на Покровське не набрав необхідної кількості голосів під час сесії обласної ради 2 грудня. Це село було назване на честь соратника Олександра Суворова - Івана Куріса.

Зазначимо, що постать Олександра Суворова на сьогодні асоціюється з імперським минулим Одеської області. Також події російсько-турецьких війн, учасником яких був полководець та за результатами яких ці землі увійшли до складу російської імперії, постійно використовує ворожа пропаганда. Через це в регіоні наразі почали демонтувати його пам'ятники, наприклад в Ізмаїлі, а також безпосередньо в Одесі.  

Антоніна Лубченко

Поділитися