31 серпня 2022 р. 08:18

ЮНЕСКО готова профінансувати ремонт Одеського художнього музею

Фото: Одеський художній музей/Вікіпедія

(Фото: Одеський художній музей/Вікіпедія)

Організація об'єднаних націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) підтримує заявку України на внесення її портового міста Одеса до свого Списку всесвітньої спадщини та навіть готова профінансувати ремонт Одеського художнього музею, що постраждав від одного з обстрілів міста.

За підсумками зустрічі міністра культури України Олександра Ткаченка з генеральною директоркою ЮНЕСКО Одрі Азулай в паризькій штаб-квартирі організації, ЮНЕСКО заявила, що мобілізувала експертів для підтримки України, щоб номінація була терміново розглянута державами-членами Комітету всесвітньої спадщини, повідомляє Reuters

У травні вибухова хвиля від ракетного удару по Одеському порту пошкодила вікна в будівлі Одеського художнього музею.

Тож ЮНЕСКО також хоче додати Одесу до списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, разом із об’єктами всесвітньої спадщини у Києві та Львові.

Окрім художнього музею, організація готова профінансувати ремонт Одеського музею сучасного мистецтва та профінансує наймання додаткового персоналу, який займатиметься охороною колекцій. ЮНЕСКО також допоможе з оцифруванням творів мистецтва та забезпечить засобами захисту.

Одеський національний художній музей — державний художній музей, розташований у центрі Одеси, у будівлі садиби родини Наришкіних, пам'ятнику архітектури початку XIX століття.  З 14 жовтня 2021 має статус національного.

Музей було відкрито 6 листопада 1899 року за ініціативою Одеського товариства витончених мистецтв (заснованого в 1865 році). 

Зазначимо, що 11 серпня Виконавчий комітет Одеської міської ради затвердив перелік визначних будівель-пам’яток Одеси для розміщення на них відмітного знака "Блакитного щита".

Загалом в переліку зазначалася 51 пам'ятка, серед яких: 

  • Воронцовський палац, стайня і бельведер цього комплексу. Зазначимо, що ця пам'ятка архітектури в центрі Одеси постраждала від одного з ракетних обстрілів міста російськими військами у травні.   
  • Будинок Потоцького, Маразлі.
  • Сходи Приморські (Гігантські, Бульварні, Потьомкінські).
  • Біржа стара. В цій будівлі розташована міська рада.
  • Будівля Археологічного музею.
  • Будівля Англійського клубу.
  • Театр опери та балету.
  • Будинок прибутковий Руссова, тощо.
Поділитися