25 липня 2022 р. 21:30

"Євробачення-2023" проведуть у Британії, але від імені України

Фото:  Суспільне Мовлення

(Фото: Суспільне Мовлення)

Європейська мовна спілка (ЄМС) та ВВС підтвердили, що Пісенний конкурс Євробачення-2023 відбудеться у Великій Британії від імені цьогорічного мовника-переможця — української телерадіокомпанії Суспільне Мовлення.

Про це повідомили у ТРК.

Після рішення, що подію наступного року неможливо буде провести в Україні з міркувань безпеки, ЄМС розглянула низку варіантів з мовником-переможцем. 

У результаті обговорень ЄМС запросила британський суспільний мовник ВВС, від якого учасник посів друге місце на конкурсі 2022 року, виступити організатором 67-го Пісенного конкурсу Євробачення.

Представники Суспільного Мовлення співпрацюватимуть із ВВС, щоб розробити та впровадити українські елементи в шоу наступного року. Україна, як країна-переможниця Пісенного конкурсу Євробачення-2022, також автоматично потрапить до фіналу майбутнього конкурсу.

"Нам дуже шкода, що наші колеги та друзі в Україні не зможуть прийняти Пісенний конкурс Євробачення-2023. Бути запрошеним провести найбільший і найскладніший музичний конкурс у світі – великий привілей. ВВС прагне зробити цю подію справжнім відображенням української культури, а також продемонструвати різноманіття британської музики та творчості. Наразі ВВС розпочне процес пошуку міста-господаря, яке стане нашим партнером для проведення однієї з найцікавіших подій у Великій Британії в 2023 році",- зазначив генеральний директор ВВС Тім Дейві.

ВВС проводила Пісенний конкурс Євробачення більше разів, ніж будь-який інший мовник, організовуючи його в Лондоні у 1960, 1963, 1968 і 1977 роках, в Единбурзі у 1972 році, в Брайтоні у 1974 році, в Гаррогейті у 1982 році та в Бірмінгемі у 1998 році.

Місто-господар Конкурсу наступного року буде обрано в найближчі місяці в результаті конкурсної процедури, яка розпочнеться цього тижня. Дати проведення Пісенного конкурсу Євробачення-2023 будуть оголошені згодом.

Логотип події 2023 року також буде оприлюднено пізніше. Він відображатиме унікальність проведення Конкурсу наступного року та співпрацю між країною-господаркою і цьогорічними переможцями.

Зазначимо у травні Міністр культури та інформаційної політики, колишній співвласник "Одеської кіностудії" Олександр Ткаченко висловлював впевненість, що Україна проводитиме "Євробачення" наступного року на своїй території.

Цього року Євробачення виграв український гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania.

Одеса у 2017 році увійшла в трійцю лідерів серед міст, які боролися за право приймати конкурс того року. Конкурентами були Київ та Дніпро. 

Одеська міська рада навіть пропонувала накрити задля цього стадіон "Чорноморець".

Тоді переможцем став Київ, а Міхєїл Саакашвілі, який очолював Одеську обласну адміністрацію заявляв, що проти Одеси "найняли лобістів". 

Поділитися