26 травня 2022 р. 19:42

Як в Ізмаїлі переформатовують музей Суворова

Як в Ізмаїлі переформатовують музей Суворова

Музейний комплекс під назвою «Ізмаїльський військово-історичний музей» вже найближчим часом з’явиться в Ізмаїлі. Він діятиме на базі музею А.В. Суворова.

Відповідне рішення ухвалила Ізмаїльська міська рада, а розробку концепції нової культурної установи доручили міському управлінню культури та туризму, повідомив мер Андрій Абрамченко

Наразі добігає кінця підготовчий етап: розробляється концепція майбутнього музейного комплексу, триває підготовка документів для винесення на розгляд Ізмаїльської міської ради. Серед варіантів, що розглядаються - створення музейного комплексу на базі двох міських музеїв. Йдеться про об’єднання музею Суворова та меморіального парка-музею "Фортеця", який розташований у однойменному мікрорайоні Ізмаїла. При цьому будуть збережені всі музейні колекції та документи.

Окремі положення концепції майбутнього комплексу вже готові. Зокрема, акцент експозицій буде зроблений на історію заселення та розвитку краю, його воєнну історію, а також історію самого Ізмаїла – від створення до сьогодення. Автори концепції наголошують, що ключовий напрям музейної роботи нового комплексу буде зосереджений на вивченні історії міста, пам’ятників воєнного та фортифікаційного мистецтва різних історичних періодів минулого українського Подунав’я. 

Нагадаємо, на початку травня поточного року Ізмаїльська міська рада ухвалила рішення про перейменування проспекту Суворова на проспект Незалежності, а також про створення на базі музею Суворова Ізмаїльського військово-історичного музею. Крім цього, ім’я російського полководця вирішили прибрати з назви міської спеціалізованої загальноосвітньої школи №1 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням англійської мови. 

Також в Ізмаїлі розробили концепцію з перейменування вулиць, пов’язаних з росією

Мешканці села Зоря Одеської області звернулися до депутатів Саратської селищної ради із клопотанням повернути населеному пункту історичну назву - Камчик.

У місті Біляївка Одеської області Московську вулицю перейменували на Харківську.

Низка депутатів Фонтанської сільської ради пропонували змінити назви вулиць в громаді зі старих на честь російських поетів, космонавтів, чи регіонів на нові більш актуальні, на думку депутатів, з огляду на сьогодення.

Одну з вулиць пропонують назвати вулицю ім'ям прем'єр-міністра Великої Британії.

Нагадаємо, уповноважений з захисту української мови Тарас Кремінь нагадав про ініціативу зміни назв населених пунктів, які досі не перекладені українською мовою.

Поділитися