18 серпня 2022 р. 12:25

Всесвітній клуб одеситів вийшов з засновників премії Бабеля

Всесвітній клуб одеситів вийшов з засновників премії Бабеля

Президентська рада Всесвітнього клубу одеситів ухвалила відставку віцепрезидента клубу Валерія Хаїта - координатора та автора ідеї проведення в Одесі Міжнародної літературної премії імені Ісаака Бабеля.  

Окрім того, як повідомили у Всесвітньому клубі, організація виходить зі складу засновників Премії Бабеля, а її координатор Валерій Хаїт заявив про призупинення проведення цієї Літературної премії. 

"Найближчим часом Всесвітній клуб одеситів продовжить серію благодійних заходів. За час військової агресії Клуб провів понад 60 благодійних зустрічей і концертів, збори від яких дозволили придбати 70 бронежилетів для бійців тероборони Одеси. У планах ВКО - організація благодійних занять для дітей-переселенців та одеських дітей із залученням педагогів, екскурсоводів, художників, музикантів, артистів і режисерів Одеси. Нами вже пiдготовлена Благодійна літературно-музична програма для підлітків "Ступінь розуміння", яка відбудеться найближчої суботи для дітей-переселенців та одеських підлітків", - наголосили у клубі.

У липні віцепрезидент Всесвітнього клубу одеситів Валерій Хаїт заявляв, що вважає рішення Одеського муніципалітету про призупинення співробітництва із клубом хибним.

За два дні до того Одеський міський голова Геннадій Труханов повідомив, що Одеський муніципалітет призупинив співробітництво із Всесвітнім клубом одеситів через російських письменників серед членів журі та лауреатів премії Ісаака Бабеля.

Йдеться про ситуацію, коли дипломантом премії Ісаака Бабеля-2022 став росіянин Лев Усикін зі своїм оповіданням "Марки", а серед лауреатів премії двоє росіян: Тетяна Хохріна – за цикл "Малахівські оповідання" та Григорій Ряжський за оповідання "Ідіотик", розділили третє місце. 

І це був вже не перший випадок, коли премію отримували прихильники "русского мира". Наприклад, минулого року цю премію отримав  російський письменник Денис Гуцко. Він вже тоді був відомий своєю прихильністю до діючого режиму в російській федерації, критикою Збройних сил України та акцій протесту в рф проти дій чинного політичного режиму в цій країні. 

Поділитися