21 вересня 2022 р. 19:14

В Одесі відкрили меморіальну дошку автору пам'ятників Катерині ІІ

В Одесі відкрили меморіальну дошку автору пам'ятників Катерині ІІ

Меморіальну дошку на честь скульптора Бориса Едвардса відкрили 21 вересня у провулку Ляпунова в Одесі.

Борис Едвардс народився в 1860 році в Одесі в родині англійського комерсанта. Один із засновників Товариства південноросійських художників. 

Він є автором пам'ятників Пушкіну та Гоголю у Харкові, Олександру Суворову в Ізмаїлі та втілював у життя пам'ятник Катерині ІІ у Краснодарі. 

Також Борис Едвардс був учасником конкурсу та членом конкурсної комісії, яка обирала автора майбутнього пам'ятника Катерині ІІ в Одесі. Також Борис Едвардс створив п'єдестал пам'ятника та відлив Катерину у бронзі. 

"Виготовлення пам’ятника комісія доручила петербурзькому скульптору Михайлові Попову (1837-1898), роботи з підготовки фундаменту, п’єдесталу та відливання в бронзі — Борисові Едвардсу та власникові магазину скульптурних виробів Леопольду Менціоне. Після смерті Попова у 1898-у доопрацювання моделей узяв на себе Едвардс", - повідомляється на сайті Одеської національної наукової бібліотеки.

Втім Борис Едвардс захоплювався творчістю Тараса Шевченка й створив скульптуру "Катерина" за мотивами однойменної поеми Т.Г. Шевченка.

В експозиції Одеського художнього музею представлені: "Шурка" (мармур, 1896), "Христос і грішниця" (мармур, 1899), "Втіха" і "Сплячий старий" (мармур, кінець 1890-х), "Приємні підношення" (два варіанти: в бронзі і в з'єднанні бронзи і мармуру, кінець 1890-х), Олександр Суворов (варіант виливки з бронзи пам'ятника в Очакові, 1903). Також його скульптура скульптура "Ерот і Психея" (мармур) в "Пале-Роялі", Одеса.

Табличка стала подарунком Юрія Маслова та Олени Ланової. Юрій Маслов двічі обирався депутатом Одеської міськради. Був депутатом Одеської обласної ради ІV, V, VI, VII скликань. 

Зазначимо, що Одеський муніципалітет обрав за результатами інтернет-конференції сім варіантів подальшої долі пам'ятника Катерині ІІ в Одесі, один з яких й пропонують обирати містянам. 

Одеська обласна організація "Комітету виборців України" наполягає на налагодженні системної, ґрунтовної й фахової роботи із залученням науковців, громадських активістів, журналістів, краєзнавців тощо у царині моніторингу й фіксації всіх наявних у місті пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних табличок, топонімів тощо, що мають безпосереднє відношення до Російської імперії або СРСР.

Напередодні інтернет-конференції Одеський міський голова Геннадій Труханов відреагував на акції щодо демонтажу пам'ятника "Засновникам міста", більш відомого як "пам'ятник Катерині ІІ", та заявив, що в Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс "Імперського та радянського минулого".

Прихильники демонтажу пам'ятника "Засновникам міста" в Одесі, який більше відомий як "пам'ятник Катерині ІІ", продовжують розмальовувати його постамент обвинуваченнями на адресу російської імператриці.

16 вересня о 24:00 завершилась реєстрація на інтернет-конференцію з питання вирішення долі пам’ятника «Засновникам Одеси», який ще називають пам'ятником Катерині ІІ. Загалом для участі в обговоренні зареєструвалися 1 тис. 110 осіб, з них 47,1% - чоловіки, 52,9% - жінки. Із загальної кількості зареєстрованих учасників 20,2% виявили бажання виступити, а це 224 особи, 826 зареєстрованих учасників (74,4%) внесли свої пропозиції щодо долі пам’ятника.

17 вересня, на пам'ятнику з'явились нові написи червоною фарбою. Цього разу на постаменті написали: "Знести".

Пам'ятник вже неодноразово ставав об'єктом атак патріотичних політиків та активістів. Так, 13 вересня дві дівчини облили фарбою постамент пам'ятника "Засновникам міста" і це була вже третя схожа акція за чотири дні. 

12 вересня активіст "Автомайдану" Артак Григорян облив червоною фарбою пам’ятник Катерині ІІ та опублікував фото з текстом "Патрульна поліція Одеської області, я чекаю" на своїй сторінці у Facebook.

Поділитися