03 вересня 2022 р. 15:48

В Одесі розчистили козацький цвинтар: найстарішому похованню 291 рік

Фото: департамент міського господарства ОМР

(Фото: департамент міського господарства ОМР)

В Одесі 3 вересня відбулася толока на старовинному Сотниківському цвинтарі, - інформує депаратмент міського господарства Одеської міської ради.

Силами комунальників цвинтар розчистили від трави та чагарників, пофарбували огорожу навколо кладовища та зробили загальне прибирання.

Найстаріше поховання тут датовано 1791 роком, тобто ще за три роки до видання рескрипту Катерини ІІ про будівництво на місці міста Хаджибей військової гавані та пристані для купецьких суден.

Цвинтар зараз займає 16 гектарів на схилі Шкодової гори та розташований на території колишнього поселення Куяльник.

На початку XIX століття поряд побудували молитовний будинок, а згодом — Вознесенську церкву. Наразі від будівлі не залишилося навіть фундаменту, як і старих фотографій. Церкву знищили за радянських часів, однак записи метричних книг збереглися. Документи частково допомогли історикам зрозуміти, хто населяв цю територію та звідки вони прибули. Надгробки Куяльницького цвинтаря є унікальними пам'ятками історії та народної культури. Тут понад три десятки видів. Найпопулярнішим є "лапчатий хрест", який завжди був на козацьких знаменах. Серед похованих є ті, хто у 1837 році постачали каміння для будівництва сучасного символу Одеси — Потьомкінських сходів.

Раніше міністр культури Даріо Франческіні заявив, що його уряд продовжує підтримувати включення Одеси та Одеського порту до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО й буде сприяти цьому процесу.Уповноважена з культури та медіа Федерального уряду Федеративної Республіки Німеччина пані Клаудія Рот запевнила Одеського міського голову Геннадія Труханова у підтримці прагнень міської ради у внесенні в Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з боку свого уряду.

31 серпня на зустрічі міністра культури України Олександра Ткаченка з генеральною директоркою ЮНЕСКО Одрі Азулай в паризькій штаб-квартирі організації, ЮНЕСКО заявила, що мобілізувала експертів для підтримки України, щоб включення у Список було терміново розглянуте державами-членами Комітету всесвітньої спадщини.

Поділитися