20 вересня 2022 р. 16:23

В Одесі немає місця для імперських маркерів та наративів, - Одеський КВУ

В Одесі немає місця для імперських маркерів та наративів, - Одеський КВУ

Одеська обласна організація "Комітету виборців України" наполягає, на налагодженні системної, ґрунтовної й фахової роботи із залученням науковців, громадських активістів, журналістів, краєзнавців тощо у царині моніторингу й фіксації всіх наявних у місті пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних табличок, топонімів тощо, що мають безпосереднє відношення до Російської імперії або СРСР.

Про це йдеться у заяві організації щодо обговорень долі пам'ятника Катерині ІІ в Одесі, які відбулися 19 вересня.

"В Одесі триває громадська дискусія щодо долі пам’ятників імперського минулого. Так, 19 вересня в режимі онлайн відбувся публічний захід, який міська рада назвала "інтернет-конференцією з питання вирішення долі пам’ятника «Засновникам Одеси», розташованого на Катерининській площі в Одесі". Згідно із заявами мерії, надалі буде проведено електронне опитування громадян стосовно цього питання, а остаточне рішення щодо долі пам’ятника прийматиметься Одеською міською радою. При цьому про долю інших пам’ятників, наприклад, О. Суворову, а також про перейменування вулиць, що пов’язані безпосередньо з російською та імперською історією (як-от імені О. Невського. Д. Донського, Махачкалинська, Новомосковська, Сибірська тощо) не йдеться навіть у ракурсі громадських обговорень абощо", - йдеться в заяві.

В організації також наполягають, що майбутнє сучасної, європейської, успішної та процвітаючої Одеси не має місця для імперських маркерів та наративів. 

"Ми, безперечно, цінуємо кожну сторінку історії нашого славетного міста, але не кожна з цих сторінок гідна вшанування у вигляді пам'ятників, особливо у світлі агресії рф проти нашої країни та нашого міста", - наголошують у Одеському КВУ.

В організації наголосили, що відповідальність за процес деколонізації простору та історії Одеси несуть Одеська міська рада та міський голова, які зобов'язані забезпечити ці процеси в суворій відповідності з чинним українським законодавством, національними інтересами нашої держави та міжнародними стандартами. Та застерегли міську раду та міського голову від подальшого ухиляння від відповідальності за цей процес або спроб його затягування, зазначивши, що це тільки штучно посилює соціальну напруженість навколо цього питання в місті та створює ризики громадських зіткнень або заворушень.

"Разом з цим вбачаємо необхідність якнайшвидшого врегулювання питання та процедур деколонізації на законодавчому рівні, аби унормувати цей процес і забезпечити рівність підходів по всій державі", - йдеться в заяві.

Також у Одеській обласній організації "Комітету виборців України", підкреслили, що інструменти залучення громадян до вирішення цього питання (проведення громадських обговорень, опитувань тощо) мають реалізовуватись міською радою винятково з метою щирого, максимального та інклюзивного залучення містян, а не для створення видимості такого залучення з метою перекладання відповідальності на громадян або з метою подальшого затягування процесу. 

"При проведенні масштабного та всебічного обговорення доречно врахувати не тільки фактично висловлені думки більшості жителів, але й історичні виклики, що постають сьогодні перед громадою Одеси. А глобальним результатом консультацій з громадськістю можуть бути й відповіді на питання щодо самоідентифікації одеситів в подальшому мирному житті та формування майбутнього шляху розвитку міста", - наголосили в КВУ.

В організації також наголошують на необхідності напрацювання відповідних пропозицій щодо подальшої долі усіх імперських та радянських маркерів поневолення українського народу та загарбницької, антигуманної політики держав, спадкоємицею яких проголосила себе сучасна російська федерація.

"На наше глибоке переконання, обговорення долі лише одного пам’ятника не є тим, чого насправді очікує суспільство зараз від місцевої влади по всій країні. Важливо мати повне розуміння послідовності дій щодо демонтування, перейменування та інших кроків у напрямку деімперіалізації українського культурного й історичного простору. І насправді сьогодні найважливішим є майбутнє Одеси. Нам важливо рухатися вперед і розвивати оновлений імідж та самоідентифікацію міста як сучасного українського та європейського, яке добре знає свою різнобічну та славетну історію і при цьому рухається вперед, а не залишається на місці в руслі створених ще в імперські та радянські часи історичних міфів.", - йдеться в заяві.

Зазначимо, що напередодні конференції Одеський міський голова Геннадій Труханов відреагував на акції щодо демонтажу пам'ятника "Засновникам міста", більш відомого як "пам'ятник Катерині ІІ", та заявив що в Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс "Імперського та радянського минулого".

Прихильники демонтажу пам'ятника "Засновникам міста" в Одесі, який більше відомий як "пам'ятник Катерині ІІ", продовжують розмальовувати його постамент обвинуваченнями на адресу російської імператриці.

16 вересня о 24:00 завершилась реєстрація на інтернет-конференцію з питання вирішення долі пам’ятника «Засновникам Одеси», який ще називають пам'ятником Катерині ІІ. Загалом для участі в обговоренні зареєструвалися 1 тис. 110 осіб, з них 47,1% - чоловіки, 52,9% - жінки. Із загальної кількості зареєстрованих учасників 20,2% виявили бажання виступити, а це 224 особи, 826 зареєстрованих учасників (74,4%) внесли свої пропозиції щодо долі пам’ятника.

17 вересня, на пам'ятнику з'явились нові написи червоною фарбою. Цього разу на постаменті написали: "Знести".

Пам'ятник вже неодноразово ставав об'єктом атак патріотичних політиків та активістів. Так, 13 вересня дві дівчини облили фарбою постамент пам'ятника "Засновникам міста" і це була вже третя схожа акція за чотири дні. 

12 вересня активіст "Автомайдану" Артак Григорян облив червоною фарбою пам’ятник Катерині ІІ та опублікував фото з текстом "Патрульна поліція Одеської області, я чекаю" на своїй сторінці у Facebook.

Поділитися