22 травня 2022 р. 17:06

В Білгород-Дністровській фортеці відновили заставну плиту XVII сторіччя

ФОТО: Андрій Красножон

(ФОТО: Андрій Красножон)

Турецьку заставну плиту, яка свідчить про ремонт південно-західної вежі цитаделі Білгород-Дністровської фортеці у XVII сторіччі, відновили та встановили 22 травня.

Про це повідомив ректор Південноукраїнського педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, депутат Одеської обласної ради Андрій Красножон.

За його словами, оригінал плити був втрачений, ймовірно, під час румунської окупації Одеси. Наприкінці XIX століття її зняли зі стіни одеські вчені та передали на зберігання до фондів Музею старожитностей.

"Були зроблені обміри та фотографії, за якими її вдалося відновити зараз. Староосманський напис на ньому говорить: "Відремонтував Абу-Бекр ага. Рік 1673". Цитадель Аккермана справді пережила масштабний будівельний період у цей час: колись двоярусні вежі отримали додаткові поверхи, що видно по різниці в типах кладок та інших конструктивних ознак", - зазначив він.

Історик також наголосив, що це остання з усіх відомих пам'ятних закладних плит фортеці, яка чітко прив'язана до свого первинного розташування. Усього таких плит (у копіях) відновлено та повернуто у свої ніші шість штук за останні роки.

"Всі ці пам'ятники епіграфіки в різні часи були вкрадені, втрачені або переміщені до різних музеїв. Пригоди деяких із них не припинилися і сьогодні: так, оригінали чотирьох акерманських плит XV століття нині розташовуються на тимчасово окупованій території у фондах одного з українських музеїв. У широкому доступі тепер залишилися лише їхні точні копії, встановлені нами на стінах Аккермана", - зазначив Андрій Красножон.

Нагадаємо, напередодні російського вторгнення 17 лютого члени постійної комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, культури та туризму Одеської обласної ради підтримали звернення комунального підприємства "Фортеця", відповідального за утримання та експлуатацію Білгород-Дністровської фортеці в Одеській області. КП просило в ради 25 мільйонів на комплексні роботи з реставрації фортеці, а подекуди й на протиаварійні роботи, як наприклад, на вежі №2.

У липні 2021 року Андрій Красножон повідомляв про те, що стан східного фасаду вежі № 2 Аккерманської фортеці такий, що споруда ризикує обвалитися в будь-який момент.    

Нагадаємо, у травні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики України оголосило перелік проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, у тому числі замках, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексах, сформований з урахуванням рейтингу, що взяли участь у відборі в рамках проєкту "Велика реставрація" у межах президентської програми "Велике будівництво". Як зазначив заступник директора комунального підприємства "Фортеця" Андрій Красножону перелік не потрапила Білгород-Дністровська фортеця. 

Поділитися