30 вересня 2022 р. 10:39

У Доброславі презентували туристичний потенціал Доброславської громади

Фото: Тетяна Коломійцева

(Фото: Тетяна Коломійцева)

Голова Доброславської селищної ради Людмила Прокопечко розповіла присутнім про те, що ще з 2015 року, після обрання на посаду голови селищної ради, почала разом із командою думати про те, як розвивати найбільш перспективну галузь економіки – туризм.

Все почалось з того, що розчищали смітники і на їх місці облаштовували парки та сквери, а чотири роки тому почалась співпраця з відомою архітекторкою Тетяною Габерстро і тепер разом з нею планують нові парки. Тетяна Гарбестро розповіла присутнім, що в наступні роки, крім 17 парків та скверів, які вже є на території Доброслава планують створити ще парк Троянд, парк Центру Творчості, Рів'єра, Клуб Коворкінг, Скіфський ярмарок, парк Національної гідності, розвивати та облаштовувати вже існуючі: Дубай парк, 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу та Павловнієвий рай.

Спеціаліст з туризму Наталія Мельник розповіла присутнім, що в Доброславі вже існують три види туризму – екологічний, подієвий та гастрономічний. 

Екологічний маршрут – піший та  веломаршрут до 10 кілометрів. Вздовж маршруту встановлено альтанки, інформаційні центри, закупили 10 велосипедів.  Цього року проходили благодійні велозмагання на підтримку ЗСУ. Вона зазначила, що маршрут перевірений, випробуваний і може бути запропоновано туристам. Наталія також розповіла, що є підприємець в Доброславі, який розводить коней, тому заплановано на екологічній стежці влаштовувати і кінні прогулянки відразу після війни. Вона також повідомила, що є 3 варіанта екскурсій:

  • 1- стандарт – у супроводі екскурсовода, який розповість про всі парки, прогулянка парками, передбачена фотосесія, можна придбати сувенірну продукцію: чашки, магніти, іграшки та інше,
  • 2- "на повну" - стандарт та чайна церемонія, яка проходить театралізовано в Японському парку, передбачено обід "Гостини у дядька Лева" або кав`ярня.
  • 3 – індивідуальний вибір – парки та послуги на вибір.

В планах – екскурсія – квест – в кожному парку завдання.

Подієвий  туризм  представила начальник відділу культури, молоді, туризму та спорту Ірина Матяр, яка повідомила, що цей вид  туризму лише розвивається не тільки в Україні, а й у всьому світі.  Це фестивалі, які в Доброславі проходять кожної пори року. Зимовий фестиваль- Доброславські Миколаї, де встановлено найбільшу кількість національних рекордів (12 із 17), який через коронавірус вже два роки не проводився. Кожної зими в Доброславі  відкривається новорічне різдвяне містечко – резиденція Святого Миколая – новорічна казка для дітей, майстер-класи з виготовлення новорічних іграшок, ялинкових прикрас, розпис різдвяних пряників, рухливі ігри, загадки, конкурси, танці, подарунки від Святого Миколая. Кожен може приїхати до Доброслава, сфотографуватись в різних локаціях , цікаво провести час, але попередньо необхідно записатись.  В планах, щоб святий Миколай міг приїхати до дітей, покатав їх на своєму казковому транспорті. 

Наступний фестиваль – «Веселкове рандеву» – найбільш масовий та видовищний, який став міжнародним. Започаткували в 2016 році - фестиваль вуличного мистецтва, який не виходив за рамки району, але поступово нарощували потенціал, приїздили учасники з інших міст, запрошували популярних зірок, а у 2021 році був дводенний фестиваль, на яких приїхали гості з інших країн та брали безпосередньо участь.

Купальські вогні Доброслава – місцевий фестиваль з  народними гуляннями в українському стилі. 

Пісні, народжені в АТО. Пройшов в 2021 році перший раз, де взяли участь військові, волонтери. Цього року планується провести такий фестиваль 15 жовтня в селі Трояндове, як і минулого року.

В майбутньому заплановано проводити   фестиваль– Меч Арея: в гості до Великої Скіфії – про культуру, традиції етносів нашої держави як нащадків Великої Скіфії, котрі нині борються з підступним ворогом, як колись боролись скіфи з перським царем Дарієм та здобули перемогу.  Цей фестиваль планується провести на території Доброслава, де збереглось 2 скіфських кургани.

Заплановано також проводити Трояндовий фестиваль, де буде представлено продукцію з троянд: мила, варення, джеми, парфуми, настоянки.

Про гастрономічний туризм розповіла заступник голови селищної ради Альона Шихалієва. Вона розповіла, що в  Доброславі є равликова ферма, на якій виготовляють унікальну продукцію, яка має відповідні сертифікати, відома не лише в Україні, а вже виходить на міжнародні ринки. Заснували її подружжя  Волчанових.  Їхню продукцію змогли і побачити, і скуштувати присутні на презентації.

Альона Шихалієва також повідомила, що Доброславська селищна рада виграла проєкт «Неймовірні села України», який фінансується посольством Нідерландів в Україні - створення сільськогосподарського  колективу з вирощування та переробки троянд в селі Трояндове. Там живуть люди (родина Громлюків), які вже десятки років вирощують троянди. Там вже виготовляють: варення, конфітюр, наливки, масла, мило, сувенірну продукцію. В планах - побудувати сучасний кафе-магазин «Трояндове королівство», де можна буде скуштувати продукцію, помилуватись трояндами, придбати сувеніри. Вона повідомила, що співпраця з нідерландцями йде і в тому напрямку, щоб ця продукція продавалась не лише в Україні, але й за межами України. Крім того, буде створено Трояндовий парк з оглядовими площадками, фотозонами, місцями для відпочинку та артоб`єктами.
 

Поділитися