11 жовтня 2022 р. 13:35

У болгарській Варні показали історії маріупольців - очевидців перших тижнів війни

Фото: Христина Вієр

(Фото: Христина Вієр)

У Варні за підтримки Посольства України у Болгарії, Громадської організації "Ми разом" та діаспори "Український дім" пройшла прем’єра фільму "Маріуполь. Втрачена надія".

Фільм було показали вже у понад сорока країнах світу під патронатом Міністерства закордонних справ України.

Зокрема, крім Варни його побачили Мельбурн (Австралія), Лінц (Австрія), Плімут (Велика Британія), Єреван (Вірменія), Пірей (Греція), Батумі (Грузія), Ікаст (Данія), Таллінн (Естонія), Герцлія (Ізраїль), Делі (Індія), Рейк'явік (Ісландія), Савона (Італія), Пекін (Китай), Рига (Латвія), Клайпеда (Литва), Роттердам, Утрехт (Нідерланди), Дрезден (Німеччина), Окленд (Нова Зеландія), Берген (Норвегія), Лісабон (Португалія), Кошице, Братислава (Словаччина), острів Самуї (Тайланд), Будапешт (Угорщина), Гавр (Франція), Загреб (Хорватія), Женева (Швейцарія), Гетеборг (Швеція). 

ФОТО, ВІДЕО: Христина Вієр

Ідея була в тому, щоб показати фільм у містах схожих на довоєнний Маріуполь

Історії п’яти очевидців перших тижнів війни - простих людей, які рятувалися від ракетних ударів і розповідали, як виживали і що бачили - знято Об’єднанням Українських Продюсерів (ОУП). 

На показ прийшли представники болгарські громадяни, небайдужі до трагедії та українці, які зараз проживають у місті. 

До початку фільму до присутніх звернулися представниці "Українського дому" Аліна Орловська та організації "Ми разом" Христина Вієр, які презентували фільм та оголосили про те, що усі бажаючі можуть залишити донати, які будуть направлені на потреби української армії. 

Після показу було зібрано близько 12 тисяч гривень. Кошти будут відправлені на потреби окремим підрозділам ВСУ. З огляду на масовані обстріли в боку росіі, організатори вирішили продовжити збір коштів ще на тиждень, щоб мати змогу вислати більше допомоги для українських бійців.

Раніше міжнародний літературний фестиваль "Одеса" стартує з 5 жовтня в грузинському місті Батумі та продовжуватиметься до 8 жовтня. Головною темою фестивалю стане російська агресія проти України.

Переможцем пітчингу 13 Одеського міжнародного кінофестивалю став проєкт "Ранковий хор" режисера Миколи Засєєва, продюсерами якого були Наталія Лібет та Віталій Шереметьєв.

В Одесі 10 вересня біля будівлі обласної військової адміністрації відбулася акція, яку провели родичі полонених військових з "Азовсталі". 

Поділитися