20 липня 2022 р. 15:37

Одеська мерія призупинила співробітництво із Всесвітнім клубом одеситів через премію Бабеля

Одеська мерія призупинила співробітництво із Всесвітнім клубом одеситів через премію Бабеля

Одеський муніципалітет призупинив співробітництво із Всесвітнім клубом одеситів через російських письменників серед членів журі та лауреатів премії Ісаака Бабеля.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив одеський міський голова Геннадій Труханов.

"З жалем констатую, що ми змушені призупинити нашу взаємодію із Всесвітнім клубом одеситів. З жалем тому, що незмінним президентом Клубу є наш земляк Михайло Жванецький, ім'я та творчість якого означає дуже багато для кожного одесита. У тому числі й для мене. Проте під час війни з російськими окупантами у Всесвітньому клубі одеситів присудили премію за перемогу у літературному конкурсі російським письменникам. Йдеться про підбиття підсумків Одеської міжнародної літературної премії імені Ісаака Бабеля, де російські письменники були як включені до складу журі, так і удостоєні дипломів. Серед них, зокрема, є ті, хто дозволяв собі неоднозначні висловлювання на адресу України, а також співпрацював із росЗМІ, які відкрито підтримують дії росії. Все це відбувається на тлі повномасштабного вторгнення рф в Україну, коли артисти світового рівня скасовують свої концерти в росії та закликають зупинити знищення українського народу, припинити цю жорстоку та несправедливу війну", - зазначив мер.

Йдеться про ситуацію коли дипломантом премії Ісаака Бабеля-2022 став росіянин Лев Усикін зі своїм оповіданням "Марки", а серед лауреатів премії двоє росіян: Тетяна Хохріна – за цикл "Малахівські оповідання" та Григорій Ряжський за оповідання "Ідіотик", розділили третє місце. 

І це був вже не перший випадок, коли премію отримували прихильники "русского мира". Наприклад минулого року цю премію отримав  російський письменник Денис Гуцко. Він вже тоді був відомий своєю прихильністю до діючого режиму в російській федерації, критикою Збройних сил України та акцій протесту в рф проти дій чинного політичного режиму в цій країні. 

Від обстрілу російськими ракетами селища Сергіївка Білгород-Дністровського району 1 липня, померла в лікарні уродженка Арцизу Гуля Мінгазова.

Наразі, слідчі завершили проведення 30 оглядів місць події, за результатами яких виявлено понад 500 уламків від ракет, якими влучили у багатоповерхівку та бази відпочинку в селищі Сергіївка Білгород-Дністровського району Одеської області.

Поділитися