21 вересня 2022 р. 09:48

Одеситам пропонують обирати один з семи варіантів долі пам'ятника Катерині ІІ

Фото: Ірини Сечковської/Facebooк

(Фото: Ірини Сечковської/Facebooк)

Одеський муніципалітет обрав за результатами інтернет-конференції сім варіантів подальшої долі пам'ятника Катерині ІІ в Одесі, один з яких й пропонують обрати містянам.

Відповідні дані містяться на платформі "Соціально активний громадянин".   

Пропозиції такі:

  • Демонтувати з пам'ятника імперські символи;
  • Демонтувати з пам'ятника лише скульптуру Катерини;
  • Демонтувати пам'ятник повністю;
  • Відкласти вирішення питання долі пам'ятника до закінчення воєнного стану;
  • Зберегти пам'ятник на своєму місці без змін;
  • Зберегти пам'ятник на своєму місці доповнивши інформацією щодо діяльності Катерини ІІ;
  • Зберегти пам'ятник та перенести до спеціального парку та музею.

Зазначимо, що Одеська обласна організація "Комітету виборців України" наполягає на налагодженні системної, ґрунтовної й фахової роботи із залученням науковців, громадських активістів, журналістів, краєзнавців тощо у царині моніторингу й фіксації всіх наявних у місті пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних табличок, топонімів тощо, що мають безпосереднє відношення до Російської імперії або СРСР.

Напередодні інтернет-конференції Одеський міський голова Геннадій Труханов відреагував на акції щодо демонтажу пам'ятника "Засновникам міста", більш відомого як "пам'ятник Катерині ІІ", та заявив, що в Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс "Імперського та радянського минулого".

Прихильники демонтажу пам'ятника "Засновникам міста" в Одесі, який більше відомий як "пам'ятник Катерині ІІ", продовжують розмальовувати його постамент обвинуваченнями на адресу російської імператриці.

16 вересня о 24:00 завершилась реєстрація на інтернет-конференцію з питання вирішення долі пам’ятника «Засновникам Одеси», який ще називають пам'ятником Катерині ІІ. Загалом для участі в обговоренні зареєструвалися 1 тис. 110 осіб, з них 47,1% - чоловіки, 52,9% - жінки. Із загальної кількості зареєстрованих учасників 20,2% виявили бажання виступити, а це 224 особи, 826 зареєстрованих учасників (74,4%) внесли свої пропозиції щодо долі пам’ятника.

17 вересня, на пам'ятнику з'явились нові написи червоною фарбою. Цього разу на постаменті написали: "Знести".

Пам'ятник вже неодноразово ставав об'єктом атак патріотичних політиків та активістів. Так, 13 вересня дві дівчини облили фарбою постамент пам'ятника "Засновникам міста" і це була вже третя схожа акція за чотири дні. 

12 вересня активіст "Автомайдану" Артак Григорян облив червоною фарбою пам’ятник Катерині ІІ та опублікував фото з текстом "Патрульна поліція Одеської області, я чекаю" на своїй сторінці у Facebook.

Поділитися