10 серпня 2022 р. 16:39

"Одеса очима "понаєхавших": письменниця розвінчує популярний стереотип

"Одеса очима "понаєхавших": письменниця розвінчує популярний стереотип

Презентація книги "Одеса очима "понаєхавших": усна історія урбанізації 50 - 80 рр. XX ст." відбулася 10 серпня в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Грушевського.

Авторка книги Тетяна Тхоржевська розповіла ІзбірКому, що ця книга є збіркою інтерв'ю людей, які приїхали в місто впродовж 30 років.

Збирати їх авторка почала ще у 2016-2017 роках та робила це загалом впродовж п'яти років. І виступала з ними на конференціях, а у 2020 році долучилась до проєкту "Хранителі часу", що пожвавило процес. 

"Це долі людей, їхні візії міста. Як вони реагували на Одесу по прибуттю, як змінювалося їх сприйняття. Які знання вони з собою привезли, що знали про місто взагалі до переїзду", - наголосила авторка.

Тетяна Тхоржевська зазначила, що в книгу увійшли не усі інтерв'ю навіть не всі, що вона збирала сама тим більш не всі, що можна було б зібрати. Тобто інтерв'ю, за словами письменниці, це приклади людей, які приїхали в місто в різні часи. Людей різних професій та різного сприйняття світу. 

Пересічному одеситу на думку авторки книга стане цікавою тим, що зможе похитнути популярний серед "корінних" одеситів стереотип, що в усіх проблемах міста винні не містяни, а "понаїхавші".

"Наші прості одесити дуже часто пишуть: "Це все понаїхавші насмітили, це все понаїхавші накидали. Це популярний допис в соцмережах, це можна почути на "Привозі" тощо. І мені це не подобається, бо хоча я живу в Одесі все життя мої батьки колись суди "понаїхали", - зазначила Тетяна Тхоржевська.

Також письменниця повідомила, що в неї є інтерв'ю людей що приїхали у місто у 90-роки та у "нульові", але чи буде вона збирати їх в книгу поки не відомо.   

Поділитися