08 листопада 2022 р. 20:58

На пам'ятнику Суворову в Одесі з'явився напис "Наступний"

Фото: Юрій Дяченко

(Фото: Юрій Дяченко)

Слідом за пам'ятником Катерині ІІ почали з'являтися написи на постаменті Олександру Суворову в Одесі.

Про появу слова "Наступний" на пам'ятнику повідомив активіст Юрій Дяченко на своїй сторінці у Facebook.

"Справжній "руський", який замордовував населення, який творив депортації. Це той, хто творив імперську історію і насправді цей пам'ятник не має стояти у місті Одесі посеред площі, через яку проїжджають тисячі і тисячі не тільки одеситів, а й інших людей. Це копія пам'ятника, який вже був прибраний в Ізмаїлі (пам’ятник Суворову в Ізмаїлі тільки планують перенести до музею - Ред.), він не несе ніякого сенсу та змісту крім імперського наративу", - каже активіст. 

Дяченко зазначає, що це питання має вирішити топонімічна комісія, однак, на його думку, і там є члени комісії, які підтримують імперські традиції, тож розпочати треба з заміни її складу.

Крім того, активіст повідомив, що досі не вирішено питання пам'ятників українським діячам, зокрема Лесі Українці. 

Нещодавно ще один активіст Сергій Стерненко повідомив в соцмережах, що на пам'ятник Суворову в Одесі накинули зашморг. Однак згодом під дописом Стерненка з'явилися коментарі місцевих жителів, що фото пам'ятника Суворову з мотузкою на шиї - старе.

Пам'ятник Суворову встановили у вересні 2012 року, ініціатором встановлення був тоді ще депутат Одеської міської ради, а нині міський голова Геннадій Труханов.

Пам'ятник є копією того, що встановлений в Ізмаїлі - роботи Бориса Едвардса, який доклав руку й до пам'ятника Катерині ІІ в Одесі. Щодо останнього - наразі процедуру підведення підсумків голосування, присвяченого подальшій долі пам'ятника Засновникам Одеси (Катерині II), завершено. Й більшість одеситів висловилися за його демонтаж. 6 листопада скульптуру закрили огорожею, пояснюючи це підготовкою до перенесення.

Поділитися