22 грудня 2022 р. 16:41

Миколаївські прокурори захистили в суді курган доби бронзового віку

Фото: Миколаївська обласна прокуратура / facebook

(Фото: Миколаївська обласна прокуратура / facebook)

Пам'ятка доби піздньої бронзи була пошкоджена "чорними археологами". За цим фактом Баштанська окружна прокуратура Миколаївської області подала до суду позов із вимогою зобов'язати органи місцевої влади вжити заходів щодо належного захисту та утримання пам’ятки археології. У результаті Миколаївський окружни суд задовільнив позов.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської обласної прокуратури.

Суд погодився з позицією прокурора, що бездіяльність місцевих органів охорони культурної спадщини та відсутність будь-яких обмежувальних та захисних знаків створює небезпеку не лише для самої пам’ятки, оскільки може призвести до втрати історичних культурних цінностей, а й для навколишніх (жителів - ред.), з огляду на небезпечність котловану, що утворився внаслідок руйнування кургану, - йдеться в повідомленні прокуратури.

Серед заходів щодо захисту кургану суд постановив встановити в межах території пам’ятки охоронну дошку та огорожу. 

Так звані "чорні археологи" та нелегальні торговці старожитностями становлять значну загрозу для історичної та культурної спадщини нашої держави. Правоохоронні органи періодично фіксують випадки намагання заволодіти предметами старовини або вивезти їх за кордон.

Так, у вересні цього року одеські митники під час контролю міжнародних поштових відправлень виявили старовинну зброю, яку намагались вивести під виглядом декору "під старовину" в посилках за кордон.

4 жовтня 2021 року одеський міський голова розпорядився організувати охорону та огородити парканом місце досліджень на території шостого кілометра Овідіопольської дороги, де були знайдені рештки жертв політичних репресій 1937-1938 років. Такі кроки муніципалітет вжив проти "чорних археологів".

Після повномасштабного вторгнення рф в України, дії окупантів стали ще однією загрозою для історичних пам'яток. Так, росіянами був розграбований Каховський історичний музей.  Раніше стало відомо, що окупанти вивезли з Херсона відновлений пам'ятник Григорію Потьомкіну, оригінал якого розробляв автор будівлі Одеського оперного театру Франческо Боффо.

Після звільнення Херсона виявилось, що окупанти не встигли вкрасти закладні плити Білгород-Дністровської фортеці. Молдова оголосила готовність допомогти евакуювати їх з Херсона.

Руслан Ласкус

Поділитися