01 вересня 2022 р. 12:22

Італія висловилася за включення центру Одеси до переліку ЮНЕСКО

Італія висловилася за включення центру Одеси до переліку ЮНЕСКО

Міністр культури Даріо Франческіні заявив, що його уряд продовжує підтримувати включення Одеси та Одеського порту до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО й буде сприяти цьому процесу.

Таку заяву Франческіні зробив під час відкриття Венеційського кінофестивалю в середу, повідомляє "Європейська правда".

"Проєкт, який рішуче підтримує Україна, отримав підтримку уряду Італії в тісній співпраці між міністерством закордонних справ і міністерством культури, які надали фінансові та людські ресурси для підготовки документів кандидатури", – зазначив він.

Італійський міністр також наголосив, що у підготовці заявки на включення Одеси до Переліку всесвітньої спадщини брали участь італійські експерти з бюро з питань ЮНЕСКО міністерства культури цієї країни. 

Зазначимо, що міністр культури Італії ще у квітні закликав негайно включити Одесу до Списку всевітньої спадщини ЮНЕСКО. Пізніше Уповноважена з культури та медіа Федерального уряду Федеративної Республіки Німеччина пані Клаудія Рот запевнила Одеського міського голову Геннадія Труханова у підтримці прагнень міської ради у внесенні в Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з боку свого уряду.

Тож вже у липні заговорили про можливе включення Одеси у перелік вже до кінця цього року. 11 серпня Виконавчий комітет Одеської міської ради затвердив перелік визначних будівель-пам’яток Одеси для розміщення на них відмітного знака "Блакитного щита", який є захисною емблемою Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту від 1954 року, котра, разом із двома її Протоколами, є основною міжнародною угодою, що встановлює правила захисту культурної спадщини під час збройних конфліктів.

А 31 серпня на зустрічі міністра культури України Олександра Ткаченка з генеральною директоркою ЮНЕСКО Одрі Азулай в паризькій штаб-квартирі організації, ЮНЕСКО заявила, що мобілізувала експертів для підтримки України, щоб включення у Список було терміново розглянуте державами-членами Комітету всесвітньої спадщини.

Поділитися