24 серпня 2022 р. 11:17

Історико-топонімічна комісія Одеської мерії поки відклала рішення щодо демонтажу пам'ятника Катерині

Історико-топонімічна комісія Одеської мерії поки відклала рішення щодо демонтажу пам'ятника Катерині

Історико-топонімічна комісія Одеської міської ради відклала ухвалення рішення щодо демонтажу пам'ятника "Засновникам міста", більш відомого як "пам'ятник Катерині ІІ" через центральну скульптуру імператриці, на монументі.

Про це повідомив керівник Південного міжрегіонального відділу Інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк. 

За його словами, комісія вирішила почекати висновку Юридичного департаменту Одеської міської ради щодо повноважень комісії з цього питання. Чи взагалі має комісія право виносити рішення щодо знесення монументу

"Історико-топонімічна комісія вкотре не ухвалила рішення про долю пам'ятника Катерині II в Одесі. Як з'ясувалося, юридичний департамент досі не з'ясував повноваження міста: чи воно тремтяче, чи право має прийняти рішення про його знесення. Тому комісія вирішила знову відкласти це питання у довгу скриньку", - написав він у Facebook.

Також комісія відклала перейменування однієї з вулиць міста ім'ям 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу. Взагалі командир бригади Віталій Гуляєв кілька місяців тому пропонував переназвати її ім'ям проспект Гагаріна, але комісія одразу вирішила не перейменовувати цей проспект, а яку вулицю назвати на честь бригади поки не вирішили. 

А ще комісія відправила на допрацювання перелік вулиць, названих на честь радянських воєначальників: Бочаров, Ватутін, Цвєтаєв, Бабаджанян, який склала у липні робоча група з філологів, істориків та краєзнавців для завершення процесу перейменувань топонімічних об'єктів, які пов'язані з державою-агресором та комуністичним тоталітарним режимом. 

У червні під час засідання комісії вирішили унормувати назви 20 топонімічних об'єктів. Раніше історико-топонімічна комісія Одеської міської ради вирішила привести до норм української мови назви 24 топонімів, з яких сімом вирішили змінити назви, а також перейменувати додатково 62 вулиці та провулки. Втім Одеський міський голова Геннадій Труханов заявив, що не підтримує ідею про перейменування вулиці Пушкінської в центрі міста.

Поділитися