07 лютого 2021 р. 12:31

Яким буде одеський меморіал загиблим у зоні антитерористичної операції

Яким буде одеський меморіал загиблим у зоні антитерористичної операції

Одеський скульптор Михайло Рева презентував нову концепцію меморіалу полеглим захисникам України, який планують встановити поруч з будівлею облдержадміністрації на проспекті Шевченка.

 Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Презентував концепцію благоустрою та створення двох меморіальних зон в сквері біля обладміністрації. Спасибі архітектурному бюро Ната Головченко за спільну роботу зі створення проекту. Низький уклін матерям загиблих захисників України і ветеранам АТО за розуміння і підтримку", - написав він.

 

На сторінці студії NG Architects Нати Головченко пояснили, чому новий меморіал буде виглядати як священний горобиновий гай. 

"Він покликаний вшанувати пам'ять загиблих воїнів. Його містична структура через живі дерева передасть тепло наших душ душам загиблих. Такі символи, як прапор і гімн України, визнані офіційно і охороняються Конституцією, але є і традиційна символіка народу, не затверджена документами, але є таким же національним атрибутом. З давніх давен дерево було священним символом. Древо життя, Світове дерево втілює єдність з душами предків об'єднуючи три світу. Гілки і крона виявляють верхній божественний світ, стовбур явний світ виявлених речей та коріння пов'язують з нижнім світом непроявленого, прихованого. 

Зі священним гаєм було тісно пов'язане явище перевтілення людини. Поняття Гай пов'язано з поняттям обертання, яке означало обертання колеса перевтілень в Ведах колесо Сансари, тобто втілення пішов предка в нащадках. Наші предки, давні слов'яни, вважали горобину і калину поряд з яблунею, дубом, березою, вербою, священним деревом.

Горобина - дерево особливе в культурі слов'янських народів. Воно було шанованим як дерево Бога Війни і справедливості Перуна. Цьому дереву приписували магічну силу, і в багатьох землях шуміли священні горобинова гаї на недоторканних місцях святилищ.
Предки вважали, що душі воїнів загиблих на полі бою піднімаються у вищі світи луки Сварожі приєднуючись до божественного війську, Перунову полку. В цілому священні дерева вважаються зв'язком між нашим світом явним і божественним світом", - йдеться в повідомленні.

зараз

планується

Директор одеського відділення Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк також схвалив проєкт. 

"Побували з товариством, учасниками війни за Україну та матерями загиблих одеситів на презентації та обговоренні проєкт-концепту Меморіалу на честь воїнів які поклали своє життя за Незалежність України, який розробив творчий колектив під керівництвом Михайла Реви. Особисто мені сподобалось. Достойний проєкт. Сподіваюсь у цьому році будемо все вже мати в наявності. Дай Боже!", - написав він у Facebook.

 

Нагадаємо, в листопаді 2019 року голова Одеської обласної адміністрації Максим Куций нагородив переможця конкурсу на пам'ятник Героям Небесної Сотні - скульптора Михайла Реву. 

Нагадаємо також, що журі відкритого конкурсу на кращу проектну пропозицію спорудження пам'ятника Героям Небесної Сотні в Одеській області вибрали кращий проєкт ще в серпні 2018 року.

У лідери вийшли три проекти можливого майбутнього постаменту. Третє місце присуджено проекту члена Національної спілки художників України Володимира Кореня. Друге місце зайняв проект співавторів Василя Мироненко, Миколи і Анастасії Худолей.

Переможцем обрали скульптурну композицію номер «212014» в співавторстві заслуженого художника України, скульптора Михайла Реви, архітекторів Федора Бойцова і Сергія Гуранчика.

В березні 2019 року виконком Одеської міськрадиповідомив про призначення управління капітального будівництва замовником з розробки проектної документації та капітального ремонту елементів благоустрою міського скверу.

Йшлося про зелену зону в межах території проспекту Гагаріна, вулиці Канатній і адміністративної будівлі за адресою: просп. Шевченко, 4. Фактично це частина скверу біля будівель Одеської обласної ради і обласної державної адміністрації.

У вересні 2016 року депутати Одеської міської ради вирішили назвати зелену зону з тильного боку облдержадміністрації на проспекті Шевченка імені Героїв Небесної сотні. Там же планується встановити меморіал воїнам АТО. Меморіал буде розташовуватися з тильного боку адміністративної будівлі Одеської обласної ради та ОДА за адресою з боку вул. Канатній (на території скверу).

Поділитися