22 серпня 2021 р. 12:44

Вишиванковий флешмоб та кінозал на Потьомкінських: яким запам'ятався ХІІ ОМКФ

Вишиванковий флешмоб та кінозал на Потьомкінських: яким запам'ятався ХІІ ОМКФ

Цього року гості ОМКФ нарешті змогли побачити один одного особисто, бо в минулому році через пандемію кінофест довелося проводити онлайн

На цей раз фестиваль об'єднав і щорічні традиції, і деякі зміни. Наприклад, церемонія відкриття, як завжди пройшла біля Оперного театру в центрі Одеси та почалась з Червоної доріжки. Водночас вперше за всю історію закриття фесту відбулося під відкритим небом на Потьомкінських сходах і кожен бажаючий міг стати глядачем безкоштовно. Окрім того, захід приурочили до 30-річчя Незалежності України, тож на Червоній доріжці майже всі зірки були у вишиванках.

Олександр Ткаченко

На честь відкриття ХІІ Одеського Міжнародного Кінофестивалю до Одеси прибув відомий арт-потяг «Гоголь TRAIN». Рейс Київ-Одеса було присвячено пам’яті художника Олександра Ройтбурда, який пішов з життя за тиждень до старту 12 ОМКФ.

«Гоголь TRAIN» - це перший в Європі арт-потяг, що до 30-річчя Незалежності України зробить шість рейсів з Києва до різних міст країни на найцікавіші культурні події. 

Червона доріжка запам'яталася не тільки вбраннями, а й висловленням громадянської позиції. Так, Яніна Соколова вийшла на доріжку з табличкою на підтримку прийняття закону щодо легалізації медичного канабісу.  

Яніна Соколова

Цього року основна конкурсна програма фестивалю була присвячена тільки українському кіно. До Національної конкурсної програми було включно шість повнометражних та вісім короткометражних картин. 

У програму кінофесту, окрім конкурсної, було включено такі програми: «Фестиваль фестивалів», «Гала-прем’єри», «Українські гала-прем’єри», «Українська ретроспектива: незалежні», «Спеціальні покази», «Ретроспектива Кшиштофа Кесльовського», «На пошану Террі Ґілліама» та «Фільм закриття». 

Одноіменну нагороду за вклад в кіноіндустрію отримав британський кінорежисер Террі Ґілліам. Однак, не обійшлося без конфузів. Отримавши золотого Дюка, режисер подякував не тільки Одесі, а й Росії, але потім сказав, що ця подія для нього дуже важлива, тому він розгубився та вибачився.  

Террі Ґілліам

В рамках ХІІ Одеського Міжнародного Кінофестивалю відкрилась кіно-школа для юних режисерів та акторів. Починаючі кінематографісти мали змогу побувати на різноманітних тренінгах та майстер-класах. Одним з гостей кінофесту та спікерів кіно-школи став німецький актор Даніель Брюль. У рамках програми Гала-прем’єри було показано фільм «Поганий сусід», у якому Брюль не тільки зіграв головну роль, а й дебютував як режисер. 

Мальте Ґрунерт та Деніель Брюль

Також на 12 ОМКФ проводились презентації фільмів, проходили пресзустрічі з представниками картин, включених до програми ОМКФ та творчі зустрічі з режисерами і акторами. Покази фільмів відбувались на двох локаціях: Музкомедії  ім. Водяного та кінотеатрі «Родіна».  

Під час церемонії закриття Потьомкінські сходи перетворилися на величезний кінозал і всі бажаючі спостерігали за врученням нагород та дивитись фільм-закриття. 

Гран-прі, переможця якого визначали глядачі, отримав фільм української режисерки Катерини Горностай «Стоп-земля», який описує дорослішання підлітків через історії звичайних школярів. До речі, саме весь акторський склад цього фільму отримав приз за найкращу акторську роботу. Найкращим короткометражним фільмом стала картина Ольги Журби «Папині кросівки», сюжет якої розповідає історію 13-річного хлопчика, який проживає останній день в інтернаті перед усиновленням. 

Фільмом-закриттям стала перша повнометражна картина Чарлі Чапліна «Малюк», якій в цьому році виповнилось 100 років.

 

Президент кінофестивалю Вікторія Тігіпко анонсувала, що ХІІІ Одеський Міжнародний Кінофестиваль відбудеться в Одесі влітку 2022 року.

Більше світлин дивіться у фотогалеї.

Як пройшов тиждень кінофесту читайте в нашому Щоденнику ОМКФ-2021

Поділитися