24 серпня 2021 р. 14:02

Український театр відкрили після реставрації

Український театр відкрили після реставрації

Оновлений Одеський академічний український музично-драматичний театр імені В. Василька відкрився після реставрації. 

Першою виставою стала п'єса «Серце навпіл» за творами сучасного класика Марії Матіос.

Під час реконструкції, зокрема, були відновлені фасад будівлі театру, фойє та глядацька зала. Вартість робіт — 19,8 мільйона гривень.

Минулого року театру виповнилося 95 років, але через карантин святкування довелося відкласти. 

Театр на власні кошти побудував Олександр Сибіряков - оперний співак (тенор), антрепренер і театральний діяч, назвавши його своїм іменем (відкриття відбулося 16 жовтня 1903 року виставою за п'єсою Л. Н. Толстого «Плоди просвіти»). Пізніше носив назву Український музично-драматичний театр ім. Жовтневої революції. У 1995 році театр отримав славне ім'я видатного українського актора, режисера, драматурга, історика і теоретика театру, театрального педагога — народного артиста СРСР Василя Василька, який тяжів до діяльності театру, очолював колектив в різні періоди його діяльності та поставив близько 20 вистав, що увійшли до «золотого фонду» Одеської української сцени.

ФОТО: Український театр/Facebook.

Раніше на засіданні постійної комісії Одеської обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, культури та туризму розглянули питання ремонту театрів Одеси. Члени комісії зокрема погодилися з ідеєю виділити ще 16,6 мільйона гривень на ремонт Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. Василька.

23 липня 2020 року представники ДСНС, ретельно перевіривши усунуті недоліки в Одеському академічному українському музично-драматичному театрі ім. В. Василька, визнали й підтвердили, що все виконано бездоганно і до театру зауважень немає.

Станом на осінь 2019-го театру залишалося усунути лише три недоліки, а саме привести до ладу систему димовидалення; були відсутні сертифікати горючості для килимового покриття на другому, третьому і четвертому поверхах, яке стелили ще у 1999 році; а також у театрі не було сертифікату горючості на стелю в зоровому фойє, яка теж встановлена наприкінці минулого століття. Справа про закриття театру перебувала в апеляційному суді.  

Також у жовтні 2019 року обласний Департамент культури зміг виділити мільйон гривень для вирішення проблем з протипожежною безпекою Одеського академічного українського музично-драматичний театр ім. В. Василько.

Згодом обласна рада виділила Одеському академічному українському музично-драматичному театру імені В. Василька 2 мільйона 500 тисяч гривень на усунення недоліків протипожежної безпеки.

У червні 2019 року стало відомо, що Український театр можуть закрити через проблеми з пожежною безпекою. Загалом рятувальники виявили у театрі 56 недоліків, значну частину з них працівники театру усунули, проте залишалося вісім проблемних питань, через які ДСНС не дозволяла театру працювати.

Наприкінці вересня 2017 року комунальне підприємство «Облтрансбуд» оголосило тендер на реставрацію та реабілітацію фасадів будівлі Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В.С. Василька (далі - Український театр), що є пам’ятником архітектури місцевого значення.  17 жовтня підприємство Одеської обласної ради уклало договір з переможцем торгів – ТОВ «Білд-Про», директором та співзасновником якого є депутат облради від партії «Довіряй Ділам» Вадим Теплицький. З того часу минуло вісім місяців, а окрім монтування будівельного риштування та поодинокого відбивання старої штукатурки, більше ніяких робіт не проводилось. 

В жовтні 2016 року управління майнових відносин Одеської обласної ради провело тендер на визначення компанії для ремонту будівлі Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В.С. Василька. Тоді конкурс виграло товариство з обмеженою відповідальністю «Білд-Про». Компанії пообіцяли за роботу 1 мільйон 284,9 тисячі гривень.

Поділитися