12 травня 2021 р. 17:28

Топонімічна комісія Одеської міськради не змогла визначитися щодо місця під пам'ятник Лесі Українці

Топонімічна комісія Одеської міськради не змогла визначитися щодо місця під пам'ятник Лесі Українці

Історико-топонімічна комісія Одеської міської ради не змогла визначитися із місцем для встановлення пам'ятника письменниці Лесі Українці в Одесі. 

Автори ідеї встановлення пам'ятника пропонували встановити скульптуру або на Приморському бульварі, або на Олександрівському проспекті, проте обидві локації викликали заперечення в Департаменті архітектури та містобудування. Як пояснили представники департаменту, Приморський бульвар - це ядро історичного ареалу, що номінований до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а концепція не передбачає встановлення у таких місцях нових елементів сучасного мистецтва.

Що ж стосується Олександрівського проспекту, то ця територія, на думку посадовців мерії, може стати переповненою пам'ятниками. Бо там поряд вже є пам'ятник Адаму Міцкевичу та пам'ятна табличка присвячена закатованим у 41 році. 

Департамент пропонував встановити пам'ятник на перехресті Марсельської та Семена Палія в Суворовському районі. Є також в місті вулиця Лесі Українки, але вона непримітна на думку посадовців, і пам'ятник не буде виглядати там належним чином. 

Тож найкращим місцем в департаменті бачать встановлення в парку Шевченко, який раніше розглядався як можливий центр Української національної культури в Одесі. 

Проте автори ідеї наполягають на Олександрівському проспекті, вказуючи, що скульптура не буде заважати іншим пам'ятникам на цій вулиці, та не перенасичуватиме проспект. 

Щодо встановлення пам'ятника в парку Шевченко, то на думку авторів ідеї, встановлення пам'ятнику постать Лесі Українки значно більша суто української культури. 

Із аргументами щодо Приморського бульвару автори ідеї погодилися, а Олександрівський проспект вважають ідеальним місцем. По-перше, Леся Українка співпадає в столітті із Іваном Франком та Адамом Міцкевичем, тож вона поєднає вісь.

Скульптуру пропонується зробити невеликою - 2,2 метри сама скульптура та 80 сантиметрів гранітна підставка.  

Врешті-решт вирішили, що питання щодо встановлення пам'ятника, його вигляду та місця має вирішувати сесія міської ради.

Нагадаємо, реконструкція парку біля Одеської облдержадміністрації в меморіальний комплекс «Сади пам'яті» коштуватиме бюджетам міста та Одеської області загалом 190 мільйонів гривень.         

У березні під час робочої наради у Одеській міській раді  стало відомо про реалізацію проєкту «Сади пам'яті». 

Раніше Одеський скульптор Михайло Рева у лютому презентував нову концепцію меморіалу полеглим захисникам України, який планують встановити поруч з будівлею облдержадміністрації на проспекті Шевченка.

В листопаді 2019 року голова Одеської обласної адміністрації Максим Куций нагородив переможця конкурсу на пам'ятник Героям Небесної Сотні - скульптора Михайла Реву. 

Нагадаємо також, що журі відкритого конкурсу на кращу проєктну пропозицію спорудження пам'ятника Героям Небесної Сотні в Одеській області вибрали кращий проєкт ще в серпні 2018 року.

У лідери вийшли три проєкти можливого майбутнього постаменту. Третє місце присуджено проєкту члена Національної спілки художників України Володимира Кореня. Друге місце зайняв проєкт співавторів Василя МироненкоМиколи і Анастасії Худолей.

Переможцем обрали скульптурну композицію номер «212014» в співавторстві заслуженого художника України, скульптора Михайла Реви, архітекторів Федора Бойцова і Сергія Гуранчика.

В березні 2019 року виконком Одеської міськради повідомив про призначення управління капітального будівництва замовником з розробки проєктної документації та капітального ремонту елементів благоустрою міського скверу.

Йшлося про зелену зону в межах території проспекту Гагаріна, вулиці Канатній і адміністративної будівлі за адресою: просп. Шевченко, 4. Фактично це частина скверу біля будівель Одеської обласної ради і обласної державної адміністрації.

У вересні 2016 року депутати Одеської міської ради вирішили назвати зелену зону з тильного боку облдержадміністрації на проспекті Шевченка імені Героїв Небесної сотні. Там же планується встановити меморіал воїнам АТО. Меморіал буде розташовуватися з тильного боку адміністративної будівлі Одеської обласної ради та ОДА за адресою з боку вул. Канатній (на території скверу).

Поділитися