19 серпня 2021 р. 21:58

Щоденник ОМКФ: кабаре-шоу на Майдані та «вигнання антихриста» у Національному музеї

Щоденник ОМКФ: кабаре-шоу на Майдані та «вигнання антихриста» у Національному музеї

Вже шостий день ХІІ Одеського Міжнародного Кінофестивалю ІзбірКом разом з вами слідкує за найцікавішими кінострічками та пресзустрічами.

Сьогодні, 19 серпня, митці презентували документальні фільми «Рози. Фільм-кабаре» та «Національний музей». 

«Рози. Фільм-кабаре» - це фільм-концерт музично театрального колективу Dakh Daughters. У картині мистецтво стає способом осмислення подій революції та війни в Україні. 

Сюжет фільму розкриває історії семи артисток інтелектуального фрік-кабаре Dakh Daughters Band. В гримерці відомого київського театру «Дах» вони придумують свій проєкт Dakh Daughters. Перше сценічне шоу дівчат «Роза» представило світу сучасну інтерпретацію мистецтва кабаре, яке може у своїй карнавальній спрямованості розважати людей серйозними темами. В цей самий час в Україні розгортаються події Революції Гідності, які розкривають героїнь по-новому в тонкощах їх характерів, світоглядів та творчих спрямувань. Однак за словами режисерки фільму Ірени Стеценко, сюжетна лінія більше розповідає про події в Україні, а ніж про артисток. 

Окрім сцен з учасницями гурту, у фільмі також є сцени Майдану. Оператор фільму Сергій Стеценко зазначає, що дані кадри він знімав особисто під час реального Майдану. Сергій розповідає, як доводилось заклеювати об’єктив камери для того, щоб не привертати увагу та ділити однин шолом на двох з напарником. За словами Ірени Стеценко, дівчата так само «буквально жили» на Майдані. Dakh Daughters Band з’явився на Майдані вже в перший день та залишився там до останнього. Як зазначає режисерка, окрім своїх шоу, артистки допомагали і волонтерами. 

«Рози. Фільм-кабаре» отримав не одну нагороду:
• Приз на пітчингу Baltic Sea Forum for Documentaries 2019.
• Два гранти на пітчингу Beldocs – International  Documentary Film Festival 2019.
• Нагорода Danish Cultural Institute in Estonia, Latvia and Lithuania Baltic Sea Forum for Documentaries та  National Cinema Centers 2019.

Також картина приймала участь у події Ukraine: Here We Go! 2019 та була відібрана до української делегації IDFA 2019. 

Режисер Андрій Загданський

Документальний фільм «Національний музей» є сумісною роботою компаній «Магіка-фільм» (Україна) та AZ Films (США). 

Сюжет фільму розповідає про Національний музей України та фактично є його портретом. Півроку автори фільму спостерігали за життям музею. На їх очах, наприклад, відбулись монтаж та відкриття виставки генія авангарду Олександра Богомазова та українських ікон, що дивом вціліли після знищення Братського монастиря в Києві. За словами режисера фільму Андрія Загданського, ідея сюжету прийшла до нього після подій Революції Гідності. Зйомки стрічки проходили в Національному художньому музеї України з грудня 2018 по червень 2019 року.

Фільм починається з того, як з музею виносять мармурову статую Леніна. Сам Андрій Загданський називає цю сцену «вигнання антихриста», «позбавлення від дияволу в домі». Режисер проводить таку аналогію: музей – храм мистецтва України, а Ленін – антихрист, диявол, якого з храму обов’язково треба вигнати.  Перший кадр фільму був відзнятий без Андрія Загданського, проте за його чіткими інструкціями. Знімальним процесом керував Ігор Іванов – оператор фільму. 

За словами Загданського знімальний процес проходив без спеціального освітлення, оскільки режисеру максимально хотілось передати атмосферу музею. Постановочних кадрів у фільмі також немає, однак Загданський розповідає, що інколи вдала комунікація та повага до працівників та відвідувачів музею допомагала зробити кадр саме таким, яким бачив його режисер. 

Прем’єра фільму мала відбутись ще в минулому році на ХІ Одеському Міжнародному Кінофестивалі, однак режисер не захотів, оскільки онлайн-прем’єру прем’єрою не вважає. Саме тому вона була перенесена на ХІІ ОМКФ. 

Завтра глядачі зможуть переглянути такі фільми:

У Музкомедії ім. Водяного:

• «СТОП-земля» - 10:00
• Короткометражні фільми, включені до Національної конкурсної програми -13:00 та 18:30
• «Герой» - 16:00
• «Титан» - 22:00
У кінотеатрі «Родіна»:

Синя зала: 

• «Снігу більше ніколи не буде» - 13:00 та 19:00
• «Водуруду» - 22:00
Червона зала:
• «Три кольори:білий» -  17:30
• «Земля блакитна, ніби апельсин» - 19:30

Слідкуйте за нашими анонсами, ІзбірКом розповідатиме про найцікавіші події кожного дня кінофесту у Щоденнику ОМКФ – 2021.

Поділитися