14 серпня 2021 р. 15:51

Одеський кінофестиваль розпочнеться з флешмобу в національному вбранні

Одеський кінофестиваль розпочнеться з флешмобу в національному вбранні

Сьогодні, 14 серпня, стартує 12 Одеський Міжнародний Кінофестиваль.

Червона доріжка та офіційна церемонія відкриття пройдуть в Одеському національному академічному театрі опери і балету (пров.Чайковського, 1) о 17:00 та 19:00 відповідно.

Поки до початку лишились лічені години, у Театрі музкомедії ім. Водяного пройшла пресконференція відкриття, передала з місця події коресподентка ІзбірКома

Президентка фестивалю Вікторія Тігіпко привітала всіх з тим, що 12 ОМКФ відбудеться офлайн, оскільки питання щодо формату проведення фестивалю було дискусійним. Вона закликала всіх підтримати флешмоб до 30-річчя Незалежності України та прийти на відкриття у національному вбранні.

В національному напрямку було змінено і програму кінофесту: більшість картин будуть українського виробництва.

Ще однією причиною національного напрямку є зниження кількості відвідувачів кінотеатрів через епідеміологічну ситуацію. Як зазначає Вікторія Тігіпко, таким чином кінофест підтримує українську кіноіндустрію.

Всього буде представлено 65 картин, проте фільму-відкриття не буде. Окрім того, сама церемонія відкриття відбудеться на день пізніше, ніж у минулі роки. За словами Анни Мачух, причин таких змін дві: по-перше, багатьом гостям простіше дібратися та бути присутніми саме у вихідний день, а по-друге, команда кінофесту прийняла рішення, що у перший день глядачі вже мають почати перегляд програмних фільмів, через це довелося відмовитись від фільму-відкриття.

Саме тому, окрім офіційної частини, сьогодні гості фестивалю можуть переглянути гала-прем'єру - "Легенда про зеленого лицаря" о 19:00 та повнометражний фільм національної конкурсної програми - "Королі репу" о 21:45 у Музкомедії ім. Водяного.

Нагадаємо, що церемонія закриття відбудеться 21 серпня на Потьомкінських сходах. Проте в цьому році вхід буде вільний. Вікторія Тігіпко зазначила, що цю зміну було внесено для того, щоб люди "знали своїх героїв у лице", тобто на власні очі бачили переможців.

Урочиста церемонія закриття 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю вперше в історії відбудеться просто неба на Потьомкінських сходах.

Нагадаємо, у 2020 році 11-й Одеський міжнародний кінофестиваль, вперше відбувався в онлайн-форматі з 25 вересня по 3 жовтня через пандемію коронавірусу COVID-19 та пов’язані з нею карантинні обмеження у всьому світі. 

Позаминулого року несподіванкою кінофестивалю стало вручення головної нагороди - Ґран-прі - одразу двом стрічкам: українській «Додому» режисера Нарімана Алієва та грузинській «А потім ми танцювали» Левана Акіна. Режисера останньої срічки журі визнало найкращим у міжнародній конкурсній програмі, а виконавця однієї з головних ролей Левана Ґелбахіані – найкращим актором.

Спеціальна гостя ювілейного ОМКФ Катрін Деньов була відзначена почесним «Золотим Дюком» за внесок у кіномистецтво. Також почесну нагороду отримав Михайло Жванецький, якого голова наглядової ради Української кіноакадемії Вікторія Тигіпко назвала «талісманом фестивалю». Одеський кінофестиваль 2019 року тривав з 12 по 20 липня.

На фото: Вікторія Тігіпко, президент ОМКФ Анна Мачух, генеральна директорка ОМКФ Ілля Дядик, програмнии‌ директор ОМКФ Алік Шпилюк, програмний консультант Володимир Дубєй, Голова Правління АТ «ТАСКОМБАНК» Сергій Смусь, COO і співзасновник компанії Uklon.

Поділитися